Chromebooks kennen recordjaar met verdubbeling in verkoop

Microsoft maakt zich zorgen

Acer Chromebook Spin 514

Volgens analisten Canalys en Gartner werden er vorig jaar meer dan 30 miljoen Chromebooks verscheept. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2019. In Q4 2020 wordt er zelfs een enorme piek van 287 procent genoteerd.

Met bovenstaande cijfers kan je duidelijk stellen dat Chromebooks hun voordeel halen uit de covid-19-pandemie en harder groeit dan de pc-markt in het algemeen. Hoe sterk de Chromebooks nu exact groeien, hangt af van het analistenbureau. Gartner spreekt van een groei van 80 procent terwijl Canalys over een groei van 109 procent spreekt.

Ondanks dat beide bureaus het oneens zijn over de exacte groei, is wel duidelijk zijn dat Chromebooks sterk in de lift zitten. Ter vergelijking: vorig jaar werden er volgens Gartner 275 miljoen traditionele pc’s verkocht. In die telling zitten geen Chromebooks. Pc’s hebben een boerenjaar achter de rug, Chromebooks nog veel meer, maar Windows blijft (voorlopig) dominant.

Windows 10X komt

Door het nieuwe schooljaar werd er in Q4 2020 zelfs een enorme boost genoteerd van 287 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De educatiemarkt bezorgt Microsoft al langer de nodige hoofdpijn. In een gelekt geluidsfragment van een Microsoft-vergadering blijkt dat zelfs de Vice President binnen Microsoft Education zich zorgen maakt over Chromebooks.

lees ook

Windows 10X lekt uit: eerste indrukken bevestigen lichtgewicht Chrome OS-alternatief

“In heel wat gevallen, wanneer scholen kunnen kiezen tussen Chromebooks en Windows-pc’s, zien ze dat Chromebooks nog steeds sneller en goedkoper zijn, eenvoudiger in onderhoud en uitrol.” Zeker in de Amerikaanse markt zijn Chromebooks afgetekend marktleider. In België is dat nog niet het geval, maar ook hier groeien Chromebooks aan populariteit binnen scholen. Windows 10X komt er dit jaar aan als Chrome OS-alternatief, maar het valt af te wachten of het succesvol kan zijn.

Wat betreft Chromebooks binnen bedrijven is er nog een lange weg te gaan. In theorie kunnen ze een waardige laptopvervanger zijn, maar Microsoft zit heel sterk geworteld in het bedrijfsleven. Anderzijds studeren heel wat leerlingen af met enkel Chrome OS-ervaring, wat voor een frisse wind kan zorgen binnen bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home