De PC-markt groeit voor het eerst in 10 jaar tijd

Microsoft Surface Laptop Go

Tien jaar geleden werd voorspeld dat het einde van de pc in zicht was. Dwars tegen die verwachting in maakte de pc-markt afgelopen jaar voor het eerst in een decennium weer een opleving. 

In een verslag van marktonderzoek bedrijf Canalys is te lezen dat er vorig jaar 297 miljoen computers werden verkocht. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Volgens IDC werden er zelfs 302 miljoen computers verkocht en is er een stijging van 13,1 procent. Welke cijfers dan ook het meest betrouwbaar mogen zijn, één ding is zeker: de pc is terug van weggeweest

De stijging in het aantal verkochte pc’s, is te danken aan de aanhoudende coronaviruspandemie. Vanwege een beperkt aanbod was het halverwege 2020 nog bijna onmogelijk om een nieuwe computer te kopen. De gegroeide vraag naar computers bleef ook de rest van het jaar aanhouden. Nog altijd is er een tekort aan laptops. Volgens voorspellingen blijft het laptoptekort mogelijk nog duren tot 2022

Groeiende vraag naar computers houdt aan

“De vraag duwt de pc markt vooruit en alle signalen wijzen erop dat de piek nog wel even aanhoudt”, zegt Ryan Reith van IDC. Vooral thuiswerken en thuisonderwijs zorgen voor de toegenomen vraag naar pc’s. Daarnaast kopen mensen ook weer vaker een pc voor entertainment. 

“De voor de hand liggende oorzaak van de groei van vorig jaar lag bij het thuiswerken en leren op afstand, maar we moeten ook de kracht van de consumentenmarkt niet vergeten”, zegt Reith. De verkopen van gaming pc’s en monitoren bereikten een piek en ook Chromebooks zijn ontzettend populair. 

Sinds de pandemie vindt een groot deel van de werkzaamheden digitaal plaats, waardoor laptops belangrijker dan ooit zijn geworden voor bedrijven. “De digitale transformatie die de wereld is ondergaan is ongekend en computers waren het hart van deze verandering”, zegt Canalys onderzoeksdirecteur Rushabh Doshi. “Het wordt extreem moeilijk om de computer af te schrijven, zoals sommigen van ons een paar jaar geleden deden. Pc’s zullen blijven.”

Canalys en IDC zijn het erover eens dat Lenovo in 2020 de meeste pc’s verkocht, opgevolgd door respectievelijk HP en Dell. Ook Apple zag een indrukwekkende groei in het aantal verkopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home