Arm-chip Apple is prestatiemonster volgens vroege benchmarks

Apple M1

De eerste benchmarkresultaten van de M1-Arm-processor van Apple zijn binnen. Afgaande op de resultaten heeft Apple een spectaculaire chip gemaakt, al is het te vroeg om uitspraken over de gebruikservaring te doen.

Apple onthulde eerder deze week de M1-chip. Die zelf ontwikkelde Arm-SoC zal de nieuwe Mac Mini, de MacBook Air en de MacBook Pro aandrijven. Met de M1 zet Apple zijn transitie van x86-processors van Intel naar eigen Arm-chips in. Apple zelf prijst zijn chips de hemel in, maar nu zijn ook de eerste testresultaten van de chip online verschenen. Het gaat om cijfers van GeekBench 5: een benchmarksuite die de cpu-prestaties van een chip meet. GeekBench 5 levert resultaten af die een platform-onafhankelijke vergelijking tussen chips mogelijk maken. We kunnen de resultaten van de M1 dus vergelijken met cijfers van Intel en AMD.

Knappe Geekbenchresultaten

De eerste resultaten zijn ronduit spectaculair. De M1 haalt torenhoge scores zowel in de Mac Mini als in de MacBook Air en de MacBook Pro. De chip doet het op papier beter de meeste x86-chips die vandaag op de markt zijn. De single core-prestaties overtreffen zelfs de AMD Ryzen 9 5950X. Die voert momenteel de Geekbench-lijst aan met een score van 1637 voor een enkele kern. De Apple M1 haalt ter vergelijking 1714 in de MacBook Pro.

lees ook

ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

Multicore-prestaties liggen opnieuw op het niveau van het beste wat x86 momenteel te bieden heeft. De M1 heeft acht rekenkernen en concurreert zo met onder andere de Intel Core i9-9900KS en de AMD Ryzen 7 3800XT, waar Geekbench momenteel actuele resultaten van heeft. De x86-processors doen het beter dan de M1 met scores van respectievelijk 9327 en 9130. De Apple M1 haalt 7433 in de MacBook Air. De x86-processors zijn echter desktopchips, waardoor het logisch is dat de M1 iets lager scoort.

De beschikbare resultaten zien er als volgt uit (single core / multicore):

Besef wel dat het om vroege scores gaat en we geen verdere details kennen van de manier waarop de tests werden uitgevoerd. Geekbench-resultaten zijn echter vrij stabiel, waardoor we geen grote verschillen verwachten bij nieuwe tests.

Goede vooruitzichten

Verder is het belangrijk om deze goede scores niet meteen naar voelbare prestaties te vertalen. Optimalisatie van de software voor de Arm-architectuur van de M1 wordt belangrijker dan de prestatie van de chip. Software die niet voor Arm op de Mac gebouwd is, zal immers via een emulator draaien wat steevast een dip in prestaties met zich mee brengt. Hoe goed toepassingen de rekenkracht van de M1 kunnen benutten, zal ook meespelen. Dat gezegd zijnde ziet het er naar uit dat Apple goede kaarten in handen heeft om de transitie van x86 naar Arm te starten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home