Apple lanceert langverwachte MacBooks met eigen ARM-chip

Apple Macbook Mac M1

De nieuwe MacBooks zijn de eerste toestellen met Apples eigen ARM-chip. Op een compatibele Mac Pro of iMac moeten we wachten tot 2021. De Rosetta 2-tool speelt een cruciale rol bij ontwikkelaars om handig apps te vertalen naar de nieuwe chips van Apple.

Tijdens WWDC eerder dit jaar kondigde Apple aan dat het werkt aan een eigen ARM-chip voor de MacBook en Intel buiten gooit. Het geeft zich daar twee jaar de tijd voor om elke productlijn optimaal te transformeren. De MacBook-lijn krijgt de primeur en mag als eerste aan de slag met de nieuwe ARM-chips samen met de Mac Mini.

Apple geeft de nieuwe chip de naam Apple M1 en wordt gebakken op 5 nanometer, net zoals de A14 in de iPad Air en iPhone 12. Volgens Apple is de chip een enorme stap voorwaarts op vlak van prestaties-per-watt. De chip bevat vier hoge prestatiekernen en vier efficiëntiekernen. De chip zou de snelste cpu-kern ooit hebben, beter dan wat AMD en Intel nu hebben.

Apple M1

De Apple M1 is een echte SoC (System-on-Chip) en huisvest naast een cpu en gpu een eengemaakte geheugenarchitectuur. Hiermee heeft elk onderdeel binnen de SoC direct toegang tot alle beschikbare geheugen aan een lage latency.

De geïntegreerde gpu zou de snelste geïntegreerde grafische kaart op de markt zijn. Vage grafieken tonen een flinke boost in prestaties vergeleken met Intel, maar hier zijn echte testen nodig om dat te verifiëren. De chip zou alvast 2,6 teraflops aan gpu-rekenkracht kunnen leveren.

USB4- en Thunderbolt-compatibiliteit zijn standaard in elke Apple M1-chip, zodat je alle huidige USB-C- en Thunderbolt-randapparatuur vlekkeloos kan blijven gebruiken. Hardware-verified secure boot is standaard, net als automatische encryptie.

ARM-compatibiliteit

Hardware is één, maar ARM-chips vragen een grondige aanpassing aan de softwarekant om compatibel te zijn. Apple bevestigt dat al zijn apps compatibel zijn voor Apple M1, inclusief de professionele software. Tijdens de persconferentie liet het tal van ontwikkelaars aan het woord. Hun woorden moeten collega-ontwikkelaars geruststellen: een bestaande x86-app converteren duurde maar enkele minuten tot maximum enkele uren dankzij Rosetta 2. Afwachten of dat in de praktijk ook zo is.

MacOS Big Sur is beschikbaar vanaf 12 november.

Binnen de desktoplijn krijgt de Mac mini als eerste de Apple M1 aan boord. De kleine computer krijgt een flinke cpu- en gpu-boost vergeleken met zijn voorganger en is compatibel met de Apple Pro Display XDR. Aansluitingen: ethernet, 2x USB-C (USB4/Thunderbolt), HDMI 2.0 en 2x USB-A.

Apple MacBook Air

De MacBook Air gaat met de primeur lopen en krijgt als eerste de Apple M1-chip aan boord. De cpu is 3,5x sneller dan zijn voorganager, terwijl de gpu vijf keer sneller moet zijn. Volgens Apple is het sneller dan 98% van de verkochte pc-laptops het afgelopen jaar. Ondanks de flinke prestatieboost heeft de nieuwe MacBook Air geen ventilator aan boord. De Apple M1-chip wordt passief gekoeld, net als je smartphone of tablet.

De promotieslide van Apple

De batterijduur krijgt ook een flinke boost waarmee je tot 15 uur kan webbrowsen en tot 18 uur video’s afspelen. Videobellen, heel populair vandaag, kan je nu dubbel zo lang doen dan op de ‘oude’ Air. Het zijn allemaal claims die schreeuwen om een onafhankelijke test. Verder krijgt de nieuwe MacBook Air een verbeterd scherm met P3 color gamut-ondersteuning en maakt Touch ID opnieuw zijn opwachting.

Apple MacBook Pro

Het paradepaardje dat alle krachten van de Apple M1-chip optimaal benut, is de nieuwe 13-inch MacBook Pro. De ARM-chip wordt hier niet passief maar actief gekoeld met een ventilator om hogere prestaties af te leveren. Het resultaat is een MacBook Pro die volgens Apple acht keer betere prestaties levert dan zijn voorganger. Hoeveel de nieuwe MacBook Pro sneller is dan de MacBook Air, is voorlopig niet duidelijk.

De promotieslide van Apple

Qua batterijduur presteert de MacBook Pro beter dan eender welke MacBook ooit gemaakt: 17 uur webbrowsen of 20 uur videokijken. De microfoons krijgen ook een update, er zitten er nu drie in, maar helaas blijft de FaceTime-camera hetzelfde (720p-resolutie). De Touch Bar blijft eveneens aanwezig.

Prijzen en beschikbaarheid

De 13-inch MacBook Air is vanaf 17 november beschikbaar en is beschikbaar in twee smaken: 256 GB opslag (1.129 euro) en 512 GB opslag (1.399 euro). Kleuren zijn spacegrijs, goud of zilver. Opvallend detail: de goedkoopste versie heeft maar een 7-core gpu aan boord van de Apple M1, terwijl de 512 GB-versie een 8-core gpu heeft.

De 13-inch MacBook Pro is eveneens vanaf 17 november beschikbaar en krijgt twee opslagopties: 256 GB (1.449 euro) en 512 GB (1.679 euro). Beide toestel zijn verder identiek en verkrijgbaar in twee kleuren: spacegrijs en zilver.

lees ook

ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

Wie de nieuwe Mac mini in huis wil halen, moet ook tot 17 november wachten. Opnieuw kan je kiezen tussen 256 GB opslag (799 euro) of 512 GB (1.029 euro).

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home