AMD Ryzen Threadripper 7000 komt volgend jaar naar workstations en desktops

AMD Threadripper

AMD brengt zijn krachtige Threadripper-chips opnieuw naar high-end desktops, al blijven workstations de belangrijkste focus. Een nieuwe generatie van de chips staat gepland voor september 2023.

AMD Ryzen Threadripper 7000 ‘Storm Peak’ verschijnt in september 2023 en zal niet alleen workstations maar ook high-end desktops ondersteunen. Dat blijkt uit een betrouwbaar lek.

Threadripper begon als een chipreeks voor enthousiastelingen maar evolueerde al snel naar AMD’s concurrent voor Intel Xeon-W met een gerichte focus op workstations. De chips blinken traditioneel uit door de enorme hoeveelheid kernen en threads waarmee ze beschikbaar zijn (vandaar ook de naam).

96 kernen

Storm Peak zou met 96 rekenkernen en 192 threads verschijnen, gebouwd op de Zen 4-architectuur die ook aan de basis ligt van de nieuwste Epyc-processors voor het datacenter. Dat impliceert dat de AMD de cpu’s zal laten bakken door TSMC op het 5 nm-proces. De chips zelf worden waarschijnlijk een afgeleide van de bestaande AMD Epyc-processors waardoor die van dezelfde band kunnen rollen.

AMD Ryzen Threadripper gericht op het high-end desktopsegment zal DDR5-geheugen over vier kanalen ondersteunen en komt met 64 PCIe Gen 5-lanes. Voor workstations verdubbelen die capaciteiten met achtkanaals-DDR5-geheugen en 128 PCIe 5.0-lanes. De sockets voor beide chips zouden anders zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home