[adv] De dertiende generatie van Intel-chips maakt laptops krachtiger en zuiniger dan ooit

Intel 13 gen CPU Raptor Lake

[Advertorial] MSI’s dertiende generatie van CPU’s drijft de nieuwste workstations en zakelijke laptops van MSI aan, waaronder de MSI Creator Z17 HX en de MSI Summit E16 Flip Evo. De processors leveren naast veel rekenkracht ook een interessante autonomie, met dank aan hun unieke configuratie.

Intel hanteert sinds de lancering van zijn Alder Lake-processors in 2021 een interessante en nieuwe aanpak voor de bouw van zijn processors. Daarbij combineert de fabrikant kernen met verschillende specialisaties op één chip. We kijken naar twee verschillende laptops van MSI, deMSI Creator Z17 HX en de MSI Summit E16 Flip Evo, om te zien wat dat betekent.

Big.Little

Intel stopte natuurlijk altijd al veel kernen op z’n chips, maar dat zijn traditioneel dezelfde ‘Core’-kernen, met dezelfde architectuur en de mogelijkheid om hyperthreading te gebruiken. Dat wil zeggen dat één kern twee threads kan verwerken. Een thread kan je zien als een stroom van instructies die de processor moet uitvoeren. Die instructies volgen elkaar niet altijd even snel op. Hyperthreading (of multithreading) geeft een kern de capaciteit om zich over twee stromen aan instructies te ontfermen, zodat de hardware zo optimaal mogelijk wordt benut. 

Sinds Alder Lake laat Intel zich inspireren door de Big.Little-architectuur die we kennen van bij Arm-chips. ARM combineert op één chip immers twee of zelfs drie types van rekenkernen: krachtige exemplaren om complex rekenwerk uit te voeren, minder krachtige maar efficiëntere kernen voor achtergrondtaken, en soms kernen die daar tussen zitten. Intussen plaatst Intel ook verschillende soorten rekenkernen op één chip: een deel is gebaseerd op de architectuur die Core altijd al aandreef en een ander deel op de zuinigere architectuur achter Atom en Celeron.

Raptor Lake

Intussen zitten we een generatie verder met Raptor Lake. Met deze dertiende Core-generatie bouwt Intel voort op Alter Lake. We kijken als voorbeeld even naar de Intel Core i7-1360P-processor in de MSI Summit E16 Flip Evo. De chip heeft twaalf kernen, waarvan vier P-kernen en acht E-kernen. De P-kernen ondersteunen hyperthreading en hebben een maximale kloksnelheid van 5 GHz, de E-kernen kunnen maar één gelijktijdige thread aan en pieken op 3,7 GHz. In de laptop zit dus een chip met in totaal zestien threads (4×2 + 8).

Getest met de MSI Summit E16 Flip Evo (hier beschikbaar in 14 inch-formaat )

  • Intel Core i7-1360P
  • 16 GB RAM
  • 1 TB SSD
  • 16 inch-scherm (1.920 x 1.200 pixels)

De processor zelf is best krachtig, zoals ook uit onze tests blijkt. Eigenlijk huisvest de best draagbare en slanke laptop een traditionele maar stevige quadcorechip, bijgestaan door acht zuinige rekenkernen die al bij al ook van wanten weten wanneer het nodig is. Het resultaat is een chip met een TDP van 28 watt die de laptop helpt om zich ook te kwijten van foto- en videobewerkingstaken.

Met de Intel Raptor Lake-chips maakt MSI toestellen uit zijn Summit-reeks krachtig, terwijl ze toch zuinig blijven.

Zo’n chip was traditioneel niet erg geschikt voor mobiele laptops, omwille van de ietwat hogere eisen van de batterij. In onze testlaptop blijkt de combinatie van krachtige en zuinige kernen echter z’n vruchten af te werpen. We meten bij gemiddeld gebruik een autonomie van tien tot zelfs elf uur.

Niet alleen voor meer autonomie

In de MSI Creator Z17 HX Studio zien we dan weer dat Raptor Lake niet alleen gemaakt is om mild te zijn voor de batterij. Die mooie maar toch ook erg krachtige workstation heeft de Intel Core i7-13700HX aan boord: één van de krachtigste mobiele processors van de fabrikant. Die chip doet het met zestien kernen, waarvan acht P-kernen met een maximale turbofrequentie van 5 GHz en acht E-kernen die kunnen pieken op 3,7 GHz.

Getest met de MSI Creator Z17 HX Studio (hier beschikbaar)

  • Intel Core i7-13700HX
  • Nvidia GeForce RTX 4060
  • 32 GB RAM
  • 2 TB SSD
  • 16 inch-scherm (2.560 x 1.600 pixels)

Die laptop combineert acht krachtige kernen met hyperthreading met nog eens acht zuinige kernen, goed voor een royale 24 threads. Daar kan je iets mee, wijzen de tests uit. De computer gedraagt zich als een rasechte workstation op maat van creatieve professionals. Foto- en videobewerking op professioneel niveau is mogelijk, maar de chip ondersteunt ook andere CPU-centrische taken met verve.

De MSI Creator-reeks toont dat Intel Raptor Lake oom omgekeerd voordelen heeft: krachtige laptops krijgen met de chips nog betere prestaties.

Allemaal samen

In de ultieme test van de CPU kijken we naar prestaties tijdens het renderen. Daar zien we dat de acht zuinige E-kernen op volle kracht meewerken wanneer de Creator Z17 HX Studio de opdracht krijgt een frame te renderen. Ze doen zo dienst als bonuskernen met een grote impact op de totale maximale prestaties. Schrijf de E-kernen met andere woorden niet weg als cores die enkel met zuinigheid te maken hebben.

lees ook

MSI Creator Z17 HX Studio review: nauwelijks vermomde racewagen

De P- en E-kernen van Intel zijn een beetje wennen, aangezien het moeilijker is om in één oogopslag te zien wat de chips precies kunnen. Gecombineerd met de juiste hardware, zoals in de MSI-laptops waarmee we aan de slag gingen, is echter snel duidelijk waarom Intel voor het chiplet-design koos. De combinatie kernen met een focus op kracht enerzijds, en cores met een focus op efficiëntie anderzijds, maakt laptops mogelijk die het beste van de twee werelden combineren.


Deze commerciële bijdrage kwam tot stand met medewerking van MSI. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home