MSI Cubi N ADL review: meer moet dat niet (altijd) zijn

De MSI Cubi N ADL is een heel bescheiden doosje dat niet voor alle doeleinden geschikt is. Zet je de kleine computer op de juiste manier in, dan word je wel beloond dankzij enkele doordachte functies.

Laten we eerst even beschrijven wat de MSI Cubi N ADL niét is. Dit kleine doosje is op geen enkele manier de essentie van productiviteit, zoals MSI op z’n website beweert. Klein is de mini PC dan weer wel dankzij z’n volume van amper 0,66 liter en gewicht van 540 gram, maar krachtig is evenmin een juiste karakterisering.

Overbodige superlatieven

We vinden het wat dwaas dat MSI dergelijke adjectieven gebruikt in de omschrijving van de MSI Cubi N ADL, want wie ze gelooft, zal bedrogen uitkomen. Wanneer je een klein, efficiënt en zuinig doosje zoekt, met genoeg pk’s voor doelgerichte eenvoudige taken, dan ben je hier wel aan het juiste adres.

Binnenin vinden we een Intel Processor N100. Dat is een lichte Intel-chip gebouwd op een variatie van de Alder Lake-architectuur, die niet onder de Core-familie valt. Denk aan de Pentium- en Celeron-chips van weleer.  De chip heeft vier rekenkernen geklokt op 800 MHz met een maximale turbokloksnelheid van 3,4 GHz, al zien wij de chip tijdens onze tests nooit boven de 2,9 GHz pieken. 2,5 GHz lijkt voor lange tijd houdbaar. De processor wordt vergezeld van een heel bescheiden 4 GB RAM en een 128 GB SSD.

Geen topatleet

Dergelijke specificaties zijn niet om wild van te worden. De in de MSI Cubi N ADL processor is een zuinig lichtgewicht zonder multithreading en geen prestatiebeest. In onderstaande grafiek zie je de pure CPU-prestaties. De HP EliteOne is een all-in-one-toestel met Intel Core i5-13500 en de Framework Laptop 13 kozen we voor deze vergelijking omwille van zijn Intel Core i5-1340P: beide chips laten de Intel N100 ver achter zich. MSI maximaliseert wel de capaciteiten van de N100, zoals je kan zien in de Asus Expertbook die dezelfde chip hanteert, maar dan in een laptopchassis.

Het hoeft niet te verwonderen dat de benchmarkcijfers voor kantoorwerk niet al te hoog liggen. De algemene (Extended) score houdt rekening met activiteiten zoals lichte spellen, fotobewerking en andere iets complexere taken, en ligt weinig verrassend laag. De Essentials omvatten de absolute basics: browsen en apps openen. Ook hier zie je een significant verschil met doordeweekse Core i5-processors.

In het dagelijkse gebruik zien we de cijfers bevestigd. De MSI Cubi N ADL is een lichtgewicht. Browsen en een Office-document bewerken, kan perfect gelijktijdig, maar dat is het zo wat. Open je meerdere tabs en wil je in het Windows-menu duiken, dan zal je al een secondje geduld moeten hebben. Het RAM-geheugen zit snel vol en de chip is geen krachtpatser, zodat je bij het multitasken al snel hier en daar een seconde of twee geduld moet uitoefenen.

Geschikt voor gerichte taken

Anders is de ervaring wanneer je op één taak focust. Open bijvoorbeeld een enkele applicatie in je webbrowser en ga daarmee aan de slag, en je zal geen probleem ondervinden. Een video lokaal of via streaming spelen, loopt ook vlot, zelfs in hoge resoluties. Laat de MSI Cubi N ADL los op een niet al te zware gerichte taak, en het toestelletje toont zich capabel.

Zo ontdekken we meteen waar deze mini-pc voor dient. MSI levert hier geen laptopvervanger af, maar een lichte computer op maat van bijvoorbeeld recepties, retail of onderwijs. Ook digital signage behoort tot de capaciteiten. Denken we aan een winkelbediende die het stock- en ordersysteem bij de hand heeft, een hotelreceptionist die onze boeking nakijkt of een klaslokaal waar leerlingen een educatieve applicatie draaien, dan zien we de MSI Cubi N ADL schitteren.

Doelgerichte hardware

MSI heeft de hardware ook op dergelijke gebruik voorzien. Wie schermen wil aansturen, krijgt volwaardige HDMI- en Displayport-aansluitingen, samen met USB Type-C met Displayport alt-mode om ook daar een monitor aan te sluiten. 4K is geen probleem en de Cubi slikt tot drie schermen.

Wie het toestel uitrolt in een kritieke omgeving zoals retail, kan van de twee RJ45-aansluitingen gebruik maken om redundante connectiviteit te voorzien. Wifi tekent ook present voor als bekabeld ethernet geen optie is. Vooraan vinden we nog twee USB 3.2 Type-A-poorten, achteraan zitten twee ouderwetse USB A 2.0-aansluitingen voor randapparatuur.

Stil, ook met ventilator

De MSI Cubi N ADL is verder stil. We horen de ventilator alleen als we er echt op letten. Is dat nog te rumoerig, dan heeft MSI ook een ‘S’-variant van de mini-pc zonder ventilator, al zal die vermoedelijk dan net iets minder presteren.

We vinden de MSI Cubi N ADL een prima mini-pc in de categorie van de lichtgewichten. Ons exemplaar komt met Microsoft Windows 11 Pro en dat is zowel handig als in sommige gevallen een nadeel. We zien dit toestel immers ook als geschikte hardware voor een Linux-distributie ter ondersteuning van een gerichte workload en in dat geval is Windows geen noodzakelijke toevoeging. In andere regio’s is de Cubi wel beschikbaar zonder OS, hopelijk overweegt MSI hier hetzelfde.

Perfect voor wie weet wat hij wil

De MSI Cubi N ADL is geen krachtpatser, maar in tegenstelling tot het marketingdepartement van MSI weten de ingenieurs wel wat ze doen. Deze mini-pc is licht en daardoor scherp geprijsd, met prestaties op maat van concrete dagelijkse toepassingen in tal van professionele sectoren. De hardware is erg doordacht met de nodige aansluitingen voor schermen, randapparatuur en redundantie voor de netwerkverbinding. Iedereen die een compact computertje zoekt voor licht werk, is hier aan het goede adres.

.pro’s

  • Geen overkill in de hardware
  • Ondersteunt 4K met meerdere schermen
  • Relevante aansluitingen met redundante RJ-45

.contra’s

  • Verplicht met Windows geleverd

Geteste configuratie: MSI Cubi N ADL-002EU, Intel N100, 4 GB RAM, 128 GB SSD, Windows 11 Pro – 227 euro (excl. btw).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home