MSI Modern MD272QXP review: werkpaard met bokkesprongen

msi modern md272QXP
Bron: MSI

MSI levert met de Modern MD272QXP een scherm af met een goede beeldkwaliteit aan een schappelijke prijs. De monitor durft soms wel eens streken te hebben.

Schermen komen vandaag in alle vormen en maten. Voor wie een eenvoudige monitor wil die gewoon zijn werk doet, heeft het Taiwanese merk MSI een ruim aanbod in de collectie. In deze review nemen we de Modern MD272QXP onder de loep. Dit 27 inch-model biedt aantrekkelijke beeldspecificaties aan een licht verteerbaar prijskaartje (288 euro, excl. btw). Aan dit werkpaard kan je gerust je kar (of laptop) hangen, al maakt het af en toe vreemde sprongen.

Gierig met kabels, gul met bloatware

We beginnen met MSI een veeg uit de pan te geven. De monitor ondersteunt verschillende typen aansluitingen: USB-C, USB-A, HDMI en DisplayPort. Dat is goed, ware het niet dat MSI wel zeer gierig is met kabels in de doos te stoppen. De fabrikant vindt het bijvoorbeeld niet nodig om een USB-C-kabel mee te leveren, terwijl zowat elke hedendaagse laptop de standaard wel ondersteunt. MSI ziet daarentegen wel de noodzaak in een USB-A naar USB-B-kabel, voor wie heimwee heeft naar USB-B. Het lijkt alsof MSI van zijn overtollige stock kabels af wilde.

Een tweede tik op de vingers moeten we uitdelen voor de ‘extraatjes’ die MSI op je laptop probeert te krijgen, vrijwel onmiddellijk nadat je connectie maakt met de monitor. Ongevraagd krijgen we de antivirus Norton 360, Dropbox Redeem Launcher en Adobe Redeem Launcher aangeboden. Het is al storend dat MSI zich bij zijn laptops laat verleiden tot het opdringen van bloatware, dat het dit ook doet met monitors is ronduit schandalig.

Slank & lenig

We zijn dus niet goed begonnen met deze review. Gelukkig zijn er ook vele pluspunten aan de monitor. MSI noemt de Modern MD272QXP zelf een ‘elegant meubelstuk’, wat een tikkeltje overdreven is als je het ons vraagt, maar hij zal goed opgaan in je interieur. De dunne randen geven het scherm slanke contouren en de monitor neemt niet meer plaats in op je bureau dan noodzakelijk. Achteraan kan je een haakje plaatsen om kabels ordelijk in weg te stoppen.

msi modern MD272QXP
Bron: MSI

De monitor blijkt ook zeer lenig te zijn. Je kan het scherm in verschillende hoeken en richtingen kantelen om de voor jou optimale positie te bepalen. Het scherm is in de hoogte verstelbaar (tot 110 mm), kan lichtjes naar achter geduwd worden (max. 20°) of via de hals zijwaarts draaien (tot 30°). Tenslotte is het ook mogelijk om het scherm 90° op zijn kop te zetten, om eenvoudiger kabels aan te sluiten of scherminhoud verticaal te weergeven. MSI ondersteunt de VESA-standaard, dus je kan ook een eigen voet of beugel gebruiken om de monitor waar en hoe je maar wilt te installeren.

Qua aansluitingen krijg je 2x USB-A, 1x USB-B (incl. kabel), 1x USB-C (zonder kabel), 1x HDMI en 1x DisplayPort. Deze keer dus wel USB-C-compatibiliteit, wat de MSI Pro MP341CQW bijvoorbeeld niet had. In plaats van een joystick kiest MSI ervoor om vijf bedieningsknoppen in de onderste schermrand te plaatsen. De meest elegante manier om een scherm te bedienen is dat niet en het vergt wat oefening.

lees ook

MSI Pro MP341CQW review: mooi beeld, scherpe prijs, maar geen USB-C

Kleur bekennen

MSI slaagt er doorgaans in om een goed paneel in zijn monitoren te stoppen en ook voor de Modern MD272QXP werd een mooi exemplaar uit de voorraadkast gehaald. Het IPS-paneel telt 2,560 x 1,440 pixels in een 16:9-beeldverhouding. Een degelijke resolutie, maar ook niet meer dan wat je mag verwachten van een zakelijke 27 inch-monitor.

Met de DeltaE-waarden weet dit scherm veel indruk te maken. We meten een witbalans van 2,1 en een kleurbalans van 2,7. We kunnen net niet onder de magische grens van 2 duiken, maar voor doorsnee kantoortoepassingen verleent dit scherm zich dus meer dan uitstekend. Enkel met roodtinten heeft het scherm het een beetje moeilijker (DeltaE 5,5), al blijven de afwijkingen binnen het aanvaardbare. We meten een sGRB-kleurbereik van 125 procent.

Het contrast tussen wit- en zwartwaarden is uit de doos 1000:1, dat we hebben kunnen kalibreren tot 1281:1. Dit cijfer zegt je dat het helderste wit 1000 keer helderder is dan het donkerste zwart. Hoe hoger het contrast tussen zwart en wit, hoe levendiger het beeld oogt. Een contrastratio van 1281:1 is zeker niet verkeerd, maar weet dat het contrast van IPS-panelen standaard lager ligt dan bij hun VA-tegenhangers. IPS heeft dan weer andere troeven tegenover VA, dus het ene type beeldscherm is niet per definitie beter dan het andere.

Flikkeringen

Een monitor zal je doorgaans in een binnenruimte gebruiken, maar ook dan is de helderheid een belangrijke eigenschap. Door zoninval kan je scherm slecht zichtbaar worden als de maximale helderheid te laag ligt. MSI adverteert een helderheid van 400 nits en in onze tests ligt dat cijfer ook tussen de 350 en 400 nits. Dit zou hoog genoeg moeten zijn om bij verschillende lichtcondities het scherm goed te kunnen blijven lezen. Via het Productivity Intelligence-dashboard kan je de beeldconfiguraties ook handmatig bijstellen.

msi Modern MD272QXP
Bron: MSI

Als laatste beeldspecificatie halen we de verversingsgraad aan. Voor doorsnee kantoorwerk is 60 Hz in principe voldoende, maar het is toch aangenaam als je vlotter kan scrollen. De 100 Hz-verversingsgraad is dan ook een leuke bonus. Af en toe blijft er wel eens even een pixel haperen. Doet zich dat frequent voor, controleer dan of de schermdrivers in Windows correct afgesteld staan.

Soms wel stroom, soms niet

Een externe monitor aansluiten kan de batterij van je laptop sneller leegtrekken. Het is dan ook netjes als een monitor stroom teruggeeft aan het apparaat dat je aansluit. MSI voorziet oplaadcapaciteiten via de USB-C-poort, en dat zelfs aan 65 W. Maar als we onze Microsoft Surface-laptop aansloten, gebeurde er niets. We hebben met enkele andere laptopmerken geprobeerd en de ene keer gaf de monitor wel stroom, de andere keer niet. Hoe dat komt, hebben we geen verklaring voor, want alle laptops ondersteunden usb-c-connectiviteit.

Zonder stroomtoevoer vanuit de monitor zaten we halverwege de werkdag te vechten tegen de batterij van onze laptop. Vaak was het nodig om die even los te koppelen en bij te laden alvorens weer verder te kunnen werken. Het past bij de vreemde trekjes die deze monitor vertoont.

Conclusie: harde werker, maar een beetje koppig

De MSI Modern MD272QXP is een te overwegen optie voor wie extra schermruimte zoekt, maar beperkte plaats en een beperkt budget heeft. De monitor bevat een aantrekkelijk pakketje beeldspecificaties aan een even aantrekkelijk prijskaartje (288 euro, excl. btw). Er is voldoende flexibiliteit in het design ingebouwd om een voor jou optimale opstelling te vinden.

Dit is echter een monitor met een eigen willetje. De ene keer geeft de monitor stroom terug, de andere keer neemt hij dat alleen maar. En wil MSI helemaal serieus genomen worden op de zakelijke hardwaremarkt, dan moet het dringend stoppen met nutteloze kabels en ongevraagde bloatware mee te leveren.

.pro’s

  • Flexibel verstelbaar
  • Uitstekende DeltaE-waarden
  • Goede helderheid
  • Schappelijk prijskaartje

.contra’s

  • Geen USB-C-kabel in de doos
  • Geeft niet aan iedere laptop stroom
  • Schandalige bloatware

Garantie: MSI hanteert een twee jaar standaardgarantie (carry in) voor functionele defecten. Er is een specifiek pixelbeleid waartegen je garantie kan claimen. Pas vanaf drie heldere ‘vaste’ pixels heb je recht op een herstelling of inwisseling. Bij donkere pixels geldt dat pas vanaf vijf pixels.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home