[adv] MSI en de AI-laptop: wat maakt de toestellen uniek?

[Advertorial] MSI kondigt verschillende nieuwe zogenaamde AI-laptops aan. Die hebben nieuwe chips van Intel aan boord, met daarin een AI-component. Wat maakt die CPU’s en laptops dan zo verschillend van vorige generaties?

MSI lanceert verschillende nieuwe laptops met een AI-label. Die laptops leven onder andere onder het Prestige AI-label (zoals de MSI Prestige 16 AI Evo, hier beschikbaar), al krijgt ook de Stealth-reeks AI-toestellen (waaronder de MSI Stealth 16 AI Studio, hier te koop). De Prestige-reeks huisvest traditioneel zowel mobiele als krachtige laptops, verpakt in een stijlvolle behuizing. De toestellen zijn voorzien van een krachtige CPU, optioneel uitgerust met GPU.  De nieuwe Prestige AI-laptops zijn beschikbaar in varianten met schermen van 13 inch, 14 inch en 16 inch.

De MSI Prestige 16 AI Evo is één van de nieuwe AI-laptosp van MSI.

De MSI Prestige 16 AI Evo is één van de AI-laptops van MSI. De MSI Prestige 16 AI Evo B1MG-023BE is onder andere hier beschikbaar. Het toestel heeft een Intel Core Ultra 7 155H met NPU aan boord, samen met 32 GB RAM en een SSD van 1 TB. MSI rust de 16 inch-laptop met scherm met 2.560 x 1.600 pixels en 16:10-verhouding uit.

NPU

Centraal bij deze nieuwe AI-toestellen staat de processor. In alle gevallen kan je kiezen uit een Intel Core Ultra-CPU. Core Ultra is het label voor de nieuwste processorreeks van de chipfabrikant. De Intel Core Ultra-processors rollen van Intels meest geavanceerde productieband: Intel 4. Ze zijn over het algemeen sneller en efficiënter dan hun voorgangers.

De uniekste troef is echter de ingebouwde NPU (Neural Processing Unit). Die NPU vervoegt de GPU op de chip. De tijd waarin een laptopprocessor enkel uit de effectieve processorkernen bestond, is al lang vervlogen. Vandaag is een CPU eigenlijk een system on a chip: een combinatie van verschillende belangrijke systemen en functionaliteit op één microchip.

De combinatie van GPU en CPU is hier de meest voor de hand liggende. Die zorgt ervoor dat je geen extra grafische kaart nodig hebt voor grafische basisfunctionaliteit. De ingebakken GPU zorgt ervoor dat je vele hoge resolutie-schermen kan aansluiten, video’s kan bewerken en zelfs een beetje kan gamen.

Acceleratie van honderden functies

Met de introductie van de NPU op de chip probeert Intel iets gelijkaardig te doen. De NPU accelereert AI-workloads. Dit component kan met andere woorden heel efficiënt AI-gerelateerde taken uitvoeren, net zoals een GPU grafische taken efficiënt tot een goed einde brengt.

MSI integreert die capaciteiten in zijn nieuwe toestellen, zoals de Prestige 16 Evo. Die kan je uitrusten met maximaal een Intel Core Ultra 9 185H. De laptop heeft een Intel AI Boost-NPU aan boord die Int8, FP16 en FP32-datatypes ondersteunt. Ook frameworks OpenVINO WindowsML, DirectML en ONNX RT worden ondersteund.

Heel concreet accelereert de NPU verschillende functies van heel wat veelgebruikte softwaresuites. Op dit moment ondersteunen meer dan honderd softwareontwikkelaars de NPU met in totaal meer dan driehonderd AI-geaccelereerde functies. Enkele belangrijke namen zijn Adobe, Audacity, BlackMagic, BufferZone, CyberLink, DeepRender, Fortemedia, MAGIX, Rewind AI, Skylum, Topaz, VideoCom, Webex, Wondershare Filmora, XSplit en Zoom.

Relevant voor kantoorwerkers en grafische professionals

De NPU is dus relevant voor creatieve professionals die AI-functies willen gebruiken, maar ook gewone gebruikers. Voor Zoom worden AI-workloads voor zowel beeld als geluid via de NPU gestuurd. Denk daarbij aan functies zoals achtergrondvervaging, of lawaaionderdrukking, die sneller en efficiënter lopen langs de NPU. Dat spaart batterij en zorgt ervoor dat de CPU zich terwijl van andere taken kan kwijten. Voor de echte creatievelingen zijn er bovendien ook Studio-varianten van de Prestige-laptops, zoals de Prestige 16 AI Studio, die extra GPU-kracht aan boord hebben.

Prestige is trouwens geen must voor wie een AI-laptop wil. MSI omarmt de nieuwste processors van Intel ook in andere laptops, zoals het Stealth-portfolio. Ook daar vind je bovendien Studio-varianten die geschikt zijn voor professioneel gebruik, terwijl je er na de uren serieus op kan gamen.

Ook andere families van MSI-laptops hebben AI-capaciteiten, zoals de Stealth-reeks waarvan deze MSI Stealth 16 AI Studio een onderdeel uitmaakt.

De MSI Stealth 16 AI Studio A1VGG-020BE is een mooi voorbeeld. Deze 16 inch-laptop (16:10 – 2.560 x 1.600 pixels) heeft een Intel Core Ultra 9 185H met NPU aan boord, samen met een Nvidia GeForce RTX 4070-GPU. Verder heeft dit toestel 32 GB RAM en een opslagcapaciteit van 1 TB. De laptop is onder andere hier beschikbaar.

Meer dan alleen AI

Verder zijn AI-laptops natuurlijk ook gewone laptops. De AI-component is in verschillende gevallen een meerwaarde, maar illustreert toch voor een groot stuk dat je een laptop op het oog hebt met daarin het nieuwste en snelste dat Intel te bieden heeft. Dat is een voelbare meerwaarde, ook als je niet van plan bent om AI-workloads te draaien.

De rest van de specificaties liggen dan ook in lijn met die pk’s. Zo heeft de MSI Prestige 16 AI Evo tot 32 GB LPDDR5 aan boord, en is de opslag van dienst afkomstig van een PCIe Gen 4-SSD. Bij andere toestellen zoals de Prestige 14 AI Evo kan je zelfs tot 64 GB aan geheugen configureren. De AI-laptops zijn met andere woorden gewoonweg moderne en snelle laptops.

Heb je nu zo’n AI-laptop nodig? De meerwaarde is er in ieder geval, ook vandaag al. Het aantal functies dat effectief gebruik maakt van de NPU is nog een beetje beperkt, maar Intel werkt samen met ontwikkelaars om ondersteuning op te krikken. Zo heb je met een MSI Prestige AI meteen ook een toekomstbestendige laptop in huis.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met MSI. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home