VMware lanceert vSphere 8 met DPU-ondersteuning

VMware introduceert vSphere 8 en vSAN 8. De grote updates brengen belangrijke vernieuwingen met zich mee, waarvan de ondersteuning van DPU’s voor vSphere het meest in het oog springt.

Op Explore 2022 laat VMware vSphere 8 en vSAN 8 op de wereld los. Met vSphere 8 zet VMware in op wat het heterogeneous computing noemt. De softwarespecialist wil dat zijn virtualisatieplatform op een veelvoud aan hardware draait. Specifiek brengt deze release ondersteuning voor (ARM-gebaseerde) SmartNICS en andere accelerators zoals Data Processing Units (DPU’s). DPU’s zijn gespecialiseerde chips die data-gerelateerde workloads wegnemen van CPU’s en om die reden erg hip zijn. De ondersteuning komt voort uit Project Monterey.

Sneller en veiliger

vSphere 8 kan voortaan op DPU’s draaien. Alle taken gerelateerd aan netwerk en beveiligingsinfrastructuur komen zo bij de DPU terecht, waardoor CPU’s meer vrije rekenkracht krijgen. VMware zelf schat dat de integratie van een DPU tot wel 20 procent aan CPU-prestaties kan sparen, wat de (licentie)kosten kan drukken.

Langs de andere kant kwijten DPU’s zich uitstekend van hun specifieke taken, waardoor de latency naar omlaag gaat en de transactierate stijgt. VMware spreekt van ongeveer 36 procent winst in dat laatste geval.

Omdat functies van de CPU naar de DPU verhuizen, zijn ze bovendien beter geïsoleerd. Dat moet dan weer de veiligheid ten goede komen. VMware geeft aan momenteel te werken aan ondersteuning van de DPU’s door de NSX Distributed Firewall, wat voor nog extra prestatiewinst moet zorgen.

Nvidia BlueField

VMware werkt samen met Nvidia en Dell voor de integratie van vSphere 8 en DPU’s. Nvidia levert de BlueField-2 DPU, die Dell integreert in onder andere zijn nieuwste PowerEdge- en VxRail-servers. Die hardware bevat ook GPU’s: een ander domein waar de ondersteuning van vSphere 8 er op vooruitgaat.

vSphere 8 ondersteunt immers dubbel zoveel virtuele GPU’s per virtuele machine vergeleken met de vorige editie. Dat is goed nieuws voor AI- en ML-workloads.

vSAN 8

Voor vSAN 8 introduceert VMware de splinternieuwe vSAN Express Storage Architecture. Die moet prestaties, efficiëntie, beveiliging en beheer van vSAN op nieuwe hardware verbeteren. vSAN 8 ondersteunt TLC-opslag en zou de TCO omaag moeten halen via efficiëntere databescherling en compressie.

De aankondigingen maken deel uit van een flinke verfrissing van het VMware-portfolio. Op Explore 2022 kondigde het bedrijf ook al het splinternieuwe VMware Aria aan, dat multicloud-beheer eenvoudiger moet maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home