Nvidia lanceert BlueField DPU’s en werkt met Morpheus aan AI voor security

Nvidia Bluefield-3

Nvidia introduceert twee nieuwe data processing units (DPU’s) tijdens zijn GTC-event: de BlueField-3 en de BlueField-4. Daarnaast lanceer Nvidia Morpheus als raamwerk en kunnen ze op de nieuwe DPU’s draaien om andere hardware te ontlasten.

De nieuwe DPU’s zijn ontworpen om workloads rondom netwerken, opslag, beveiliging en virtualisatie op zich te nemen. Op deze manier kunnen de DPU’s druk wegnemen van datacenter CPU’s.

BlueField-3 en BlueField-4 worden beide extreem complexe chips met een gigantische rekenkracht. De aankomende versie, BlueField-3, krijgt 22 miljard transistoren en levert prestaties van 42 SPECrate2017_int. BlueField-4 wordt nog veel krachtiger. Het DPU integreert 64 miljard transistoren en levert een prestatie van 160 SPECrate2017_int.

Ook met de connectiviteit van de chips is het goed gesteld. Het BlueField-3 DPU komt met een kaart die is voorzien van 400Gbps Ethernet of Infiniband NIC voor connectiviteit. De latere versie, BlueField-4, krijgt een connectiviteit van 800Gbps. 

BlueField-3 komt eraan, wat kunnen we verwachten?

Het BlueField-3 DPU is een op maat gebouwd system-on-chip dat 16 Arm Cortex-A78 cores integreert, naast meerdere versnellers voor onder andere software gedefinieerde opslag, netwerkbeveiliging, streaming en TLS/IPSEC cryptography. Daarnaast komt het BlueField-3 DPU met een DDR5 geheugeninterface. 

De Cortex-A78 cores kunnen draaien op een virtualisatie software stack en nemen meerdere workloads van de host CPU’s op zich. De VLIW-engines kunnen worden geprogrammeerd om de workloads te versnellen. 

Logische stap voor Nvidia

De nieuwe DPU’s zijn een mooie aanvulling op het bestaande GPU-aanbod van Nvidia. Het bedrijf steekt al jarenlang moeite in de ontwikkeling van zijn datacenter en HPC GPU’s. Met succes, want Nvidia is ruim marktleider in deze markt. 

Tegelijkertijd zien we dat datacenters steeds complexer worden. Veel data manipulaties door CPU’s kosten steeds meer prestaties en kracht. Dit zorgt er mogelijk voor dat de vraag naar DPU’s in de komende jaren sterk gaat groeien. Daarom is het een hele logische stap voor Nvidia om toonaangevende DPU’s te lanceren. Het is een natuurlijke manier voor het bedrijf om verder te groeien op het gebied van datacenters.

Morpheus als cybersecurityhulp

Naast zijn nieuwe BlueField DPU’s kondigt Nvidia ook een nieuw cloud-native app framework aan: Morpheus. Het framework is bedoeld om cybersecurity partners te voorzien van AI-skills waarmee ze cyberaanvallen kunnen detecteren en beperken. Door gebruik van machine learning kan Morpheus bedreigingen en afwijkingen identificeren, vangen en erop reageren. 

Met Morpheus kunnen computer nodes in netwerken dienen als cyberbeveiliging sensoren. Volgens Nvidia kunnen de nieuwe BlueField-3 DPU’s specifiek voor dit doel worden geconfigureerd. Hiermee komt belangrijke rekenkracht vrij bij andere hardware die anders een paar percentages rekenkracht verliezen aan securitytaken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home