Proximus en Besix lanceren nieuw smart building-project Aug.e

Aug.e logo

Aug.e komt voort uit de basis van i.Leco, een Belgische start-up die zich focust op slimme kantoorgebouwen. Proximus en Besix participeren elk voor 30 procent in het nieuwe bedrijf.

Proximus en Besix werken al sinds 2018 samen met als gezamenlijk doel slimme gebouwen en Internet of Things (IoT). Besix combineert in de samenwerking zijn ervaring van grote bouwprojecten met de technologische expertise van Proximus. Vanaf vandaag vervoegt i.Leco het duo en wordt Aug.e geboren.

Start-up i.Leco bestaat sinds begin 2019 met Stefan Lodeweyckx aan het roer als CEO en medeoprichter. Het wil door middel van slimme technologie de economische en ecologische waarde verhogen van gebouwen. Vandaag heeft de start-up meer dan 5.000 gebouwen binnen het portfolio. De ervaring van i.Leco gaat terug tot 2013 toen Lodeweyckx een bedrijf opstartte met smart-grid energy-software als focus.

i.Leco verdwijnt als naam en gaat voortaan als Aug.e door het leven. Besix en Proximus hebben elk 30 procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf. Lodeweyckx als CEO heeft de overige 40 procent in handen.

Europese Green Deal

Volgens Jan Van Steirteghem, General Manager Europa bij Besix, is Aug.e een belangrijke stap richting het Europese Green Deal-plan van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. “Die Green Deal is een ‘man op de maan’-moment voor Europa. We lanceren met Aug.e een eerste duurzame raket. We zijn er nog lang niet, maar de start is er.”

Aug.e aanbod

Hij reikt ook de hand uit naar alle partners binnen het ecosysteem dat met slimme toepassingen werkt voor kantoorgebouwen of andere projecten. “We moeten samenwerken”, benadrukt hij. Aug.e is een open ecosysteem dat iedereen wil omarmen, van start-ups tot grote bedrijven. Tijdens de presentatie krijgen we een marktplaats te zien met diverse topics waar applicaties van externe partners een plaats hebben.

Aug.e market place

“We willen met Aug.e een digitale onderliggende structuur bieden aan alle gebouwen”, zegt Lodeweyckx. “Die wordt even belangrijk voor digitale toepassingen als de fundering is voor de structuur van het gebouw. Met onze digitale kern waarin tal van toepassingen zitten, willen we de hele fysische wereld verbinden.”

Het eerste project van Aug.e is het Manhattan-gebouw in Brussel. Besix neemt de renovatie voor zijn rekening terwijl Aug.e verantwoordelijk wordt voor de digitale implementatie met een zogenaamde digital twin. Het platform dat daarvoor nodig is, wordt door Aug.e zelf ontwikkeld. Dat platform kunnen de partners gebruiken om samen te werken.

lees ook

Open standaarden zijn noodzakelijk fundament voor slimme gebouwen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home