AI-software Proximus blokkeert 16 miljoen frauduleuze sms’en in 5 maanden tijd  

Proximus kon na vijf maanden tijd 16 miljoen valse sms-berichten tegenhouden dankzij nieuwe AI-software, die mede gesteund werd door de overheid.  

Sinds oktober vorig jaar maken zowel Proximus als Telenet gebruik van een nieuwe software op basis van AI die valse sms’en tegenhoudt. Die software, mede gesteund door de overheid, lijkt zijn werk te doen en hield zo’n 16 miljoen valse sms’en in vijf maanden tijd tegen. Momenteel wordt er ook gewerkt aan de cyberveiligheid van e-mails.  

AI-software voor smishing

Sinds oktober vorig jaar maken zowel Proximus als Telenet gebruik van een nieuwe software op basis van AI die valse sms’en tegenhoudt. Na twee weken kon de software 3,2 miljoen valse sms-berichten tegenhouden, 5 maanden later staat de teller op 16 miljoen.  

lees ook

Hoe check je of een link betrouwbaar is? 

Het doel van deze AI-software is om smishing tegen te gaan, dit zijn frauduleuze sms-berichten die gevoelige informatie van ontvangers proberen los futselen. Denk hierbij aan bankgegevens of het klikken op malware.  

Steun overheid

Telecombedrijven Proximus en Telenet kregen voor dit project steun van de overheid. Voor deze nieuwe detectiesoftware maakte federaal minister van Telecom Petra De Sutter twee miljoen euro vrij. In een volgende fase willen ze meer aandacht besteden aan de cyberveiligheid van e-mailberichten. 

lees ook

Proximus in gesprek met telecomoperatoren over gezamenlijke investering glasvezelnetwerk 

Bij valse phishing-mails proberen dreigingsactoren gevoelige informatie via mail los te krijgen. Proximus is momenteel al bezig met het tegenhouden van phishing-mails bij klanten. Volgens De Sutter zal de proeffase van deze software voor valse e-mails het voorjaar starten.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home