Proximus in gesprek met telecomoperatoren over gezamenlijke investering glasvezelnetwerk 

Na groen licht van het BIPT is Proximus in gesprek met andere telecomoperatoren om het peperdure proces van glasvezelverbindingen gezamenlijk aan te pakken.  

Nadat het BIPT de weg openden naar gezamenlijke investeringen voor glasvezelnetwerken tussen de telecomoperatoren, kondigde Guillaume Boutin, de CEO van Proximus, vrijdag aan dat er gesprekken lopende zijn met andere netwerkoperatoren. De uitrol van glasvezel is een intensief en peperduur proces, en kan efficiënter verlopen mits er samengewerkt wordt. Dit zou volgens Boutin bovendien de overcapaciteit voorkomen. Het BIPT legt een deadline van midden mei op tafel voor een concreet voorstel.  

Efficiëntie verhogen

De uitrol van glasvezel is peperduur. Tot eind vorig jaar lag de verantwoordelijkheid voor de aanleg ervan nog bij iedere telecomoperator apart. Om het aantal grondwerken te beperken en de kosten voor de aanleg van glasvezelnetwerken te verlagen, werd eind vorig jaar door het BIPT beslist dat telecomoperatoren toch samen mochten werken.  

lees ook

Snellere uitrol gigabitnetwerken in EU officieel goedgekeurd

Proximus neemt de voortrekkersrol en zou naar eigen zeggen in gesprek zijn met alle telecomoperatoren die actief zijn op de markt. Hierbij gaat het dan voornamelijk over Wyre en Orange Belgium.  

Strakke deadline

Het BIPT heeft een strakke deadline neergelegd van van midden mei om uitgewerkte voorstellen op tafel te leggen, al is het geen harde deadline. Volgens Boutin kan de samenwerking overcapaciteit voorkomen. “Het is de uitdaging tot samenwerking te komen die een voordeel oplevert voor de samenleving en tegelijk economisch steekhoudt voor de sector”, vertelt Boutin. In 2023 heeft Proximus zo’n 379.000 actieve glasvezellijnen aangelegd, zowel voor residentiële als zakelijke klanten. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home