IBM wil mainframes moderniseren met AI

ibm mainframe

IBM gaat zijn nieuw AI-platform watsonx inzetten om mainframes naar het moderne tijdperk te brengen door Cobol te vertalen naar een dynamischere programmeertaal.

Mainframes klinken als een technologie uit de donkere middeleeuwen, maar bij banken en overheidsinstellingen kan je die grote computerbakken nog steeds aantreffen. Kritieke applicaties die op een mainframe draaien, staan echter een snelle digitale transformatie in de weg. Dit wil IBM oplossen door de meest hippe technologie van het moment los te laten op mainframes: AI.

IBM onthulde in mei watsonx, een nieuw totaalplatform voor artificiële intelligentie. Een van de onderdelen van watsonx is Code Assistant, een tool die code kan genereren. Met Code Assistant kunnen bedrijven kritieke applicaties op mainframes laten herschrijven in een andere programmeertaal zonder dat ze de computerbak dienen te verlaten. Dit werkt nu nog exclusief voor Java, maar Code Assistant zal snel ook andere programmeertalen kunnen ondersteunen, laat IBM ons weten.

Cobol

Mainframe-applicaties zijn vaak geschreven in Cobol, een oude programmeertaal die vandaag nog nauwelijks gebruikt wordt om nieuwe applicaties te ontwikkelen. Om die reden specialiseren ontwikkelaars zich vandaag de dag ook niet meer in Cobol.

lees ook

COBOL Working Group wil achterhalen wie de programmeertaal nog gebruikt

Maar door de courante aanwezigheid in onder andere mainframes maakt Cobol nog wel degelijk deel uit van het hedendaagse IT-landschap. Watsonx moet die generatiekloof overbruggen ervoor zorgen dat mainframe-applicaties vertaald worden naar een taal die jongere programmeurs wel machtig zijn.

De hand die je voedt

‘Bijt nooit de hand die je voedt’ is een oude levenswijsheid en het is zeker niet de bedoeling van IBM om mainframes te laten verdwijnen. Mainframes leveren IBM nog altijd een aardige duit op net omdat het zo moeilijk is om applicaties over te zetten naar een ander platform. Bedrijven zien ook voordelen inzake de beveiliging van kritieke bedrijfsgegevens.

Toch zijn er ook goede argumenten om mainframes stilaan met pensioen te laten gaan. Mainframes integreren totaal niet met de rest van je IT-ecosysteem en het onderhoud van zo’n computerbak loopt makkelijk tot in de honderdduizenden euro’s per jaar. De grote cloudproviders proberen de laatste mainframe-gebruikers te overtuigen om de stekker uit te trekken. Google Cloud biedt bijvoorbeeld een ‘knip en plak’-functie aan om gegevens op mainframes te kopiëren naar de cloud.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home