Google Cloud Dual Run kopieert mainframes naar de cloud

google cloud mainframes

Google Cloud lanceert een nieuwe tool om de overstap van mainframe naar cloud te bespoedigen. Dual Run maakt een virtuele kopie van de mainframe in de cloud.

Mainframes zijn vandaag de dag nog steeds courant in gebruik bij bijvoorbeeld banken en de overheid. Het vervangen van die grote computerbakken blijkt ook niet zo evident te zijn. De data zit namelijk sterk verweven in de applicatielaag bij mainframes, waardoor de migratie enkel kan worden uitgevoerd als de applicatie(s) tijdelijk volledig wordt stopgezet.

Omdat mainframes vaak een centrale rol vervullen in de IT-infrastructuur en kritieke processen aansturen, kunnen organisaties zich dat zelden veroorloven. Google kondigde tijdens zijn Cloud Next-conferentie een nieuwe tool aan die de overstap van mainframe naar cloud kan verzachten: Dual Run.

Kopiëren en plakken

Dual Run steunt op het principe van parallel processing. Dat is in deze context een mooiklinkende term voor ‘kopiëren en plakken’. De tool maakt een virtuele kopie van alle gegevens die op de mainframe staan en zet deze over naar de cloudservers van Google. Klanten hebben dan als tussenstap twee versies van hun data ter beschikking.

lees ook

Nieuwe Looker Studio brengt BI-diensten van Google samen

Van zodra de klant overtuigd is van de voordelen van cloud, gooit Google Cloud zijn lijntje uit en zullen cloudapplicatie stapsgewijs de rol van de mainframe overnemen. Google adviseert wel om de mainframe ook dan nog achter de hand te houden als back-up.

“Het moderniseren van legacy infrastructuur vormt een belangrijke opstap naar de cloud. Door mainframesystemen naar de cloud te verplaatsen, krijgen organisaties de kans om hun data beter te benutten, sterkere cyberbeveiliging te implementeren en een fundament te leggen voor hun digitale transformatie”, aldus Sachin Gupta van Google Cloud.

Dual Run is voorlopig nog als preview beschikbaar. Google Cloud maakte nog niet bekend wanneer de tool breed beschikbaar komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home