Huawei sleept VS voor de rechter vanwege overheidsban

Huawei

Huawei stapt naar de rechter om Amerikaans beleid dat het gebruik van zijn producten bij de overheid weert, aan te vechten. Het is de laatste escalatie in een voortdurende strijd tussen de Chinese telecomreus en de Verenigde Staten.

Volgens de aanklacht sluit nieuw beleid, dat in de zomer van vorig jaar werd aangenomen, Chinese telecomleveranciers onrechtmatig uit van federale netwerken. Een gevolg daarvan is dat ook grote aannemers van de Amerikaanse overheid de Chinese apparatuur moeten laten links liggen. De wet noemt Huawei expliciet bij naam, alsook ZTE en enkele andere Chinese merken.

Huawei zegt dat die uitsluiting neerkomt op het gebruik van een ‘bill of attainder’, waarmee een persoon of kleine groep kan worden gestraft zonder proces. Het is een historisch juridisch middel dat in ongenade is gevallen en door de Amerikaanse grondwet wordt verboden, vanwege het potentieel voor misbruik en de schending van verschillende rechtsbeginselen, in het bijzonder het recht op een eerlijk proces.

Geen keuze

“We hebben geen andere keuze dan de wet voor de rechtbank aan te vechten”, zei Huawei’s roterend bestuursvoorzitter Guo Ping tijdens een persconferentie in thuisbasis Shenzhen. Hij benadrukte nog maar eens dat een ban op de producten van zijn bedrijf onnodig is en de Verenigde Staten bovendien achteruit stelt in de uitrol van nieuwe 5G-netwerken. Verschillende operatoren zijn het erover eens dat de apparatuur van Huawei één tot twee jaar voorloopt op de concurrentie.

De VS beschouwt het gebruik van Chinese apparatuur evenwel als een potentieel beveiligingsrisico. Het verdenkt bedrijven als Huawei en ZTE ervan dat ze spionage door de Chinese overheid faciliteren via hun netwerkapparatuur. Huawei heeft de beschuldigingen al meermaals ontkend en tot nu toe heeft de VS ook nog altijd geen concreet bewijs op tafel gelegd. Het doet vermoeden dat de beschuldigingen eerder politiek dan technisch van aard zijn.

Om de wereld daarvan te overtuigen, is Huawei de laatste maanden bijzonder vocaal over het thema van cyberveiligheid en stelt het zich transparant op, onder meer met de opening van een Cyber Security Transparency Centre in Brussel eerder deze week. “Vertrouwen moet gebaseerd zijn op feiten, feiten moeten verifieerbaar zijn en verificaties moeten gebaseerd worden op standaarden. We geloven dat dit een effectief model is om vertrouwen op te bouwen in deze digitale wereld”, zei roterend bestuursvoorzitter Ken Hu tijdens de opening.

Precedent

Recent heeft ook de Russische antivirusleverancier Kaspersky een gelijkaardig rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid aangespannen. Ook bij Kaspersky waren er verdenkingen dat het bedrijf spionage van de, in dit geval Russische, overheid faciliteerde. De antivirusleverancier is er evenwel niet in geslaagd om zijn gelijk te halen. Wil Huawei wel kans hebben, zal het zich van deze zaak moeten kunnen differentiëren.

Ondertussen heeft Huawei’s CFO, Meng Wanzhou, de Canadese overheid voor de rechter gedaagd in haar strijd tegen uitlevering naar de Verenigde Staten. Meng werd eind vorig jaar door de Canadese autoriteiten gearresteerd in Vancouver op vraag van de VS. Ze wordt ervan verdacht het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden. Huawei zegt geen weet te hebben van verkeerde handelingen van zijn CFO en benadrukt dat het bedrijf in elk land waar het zaken doet aan alle mogelijke (export)wetten voldoet.

Gerelateerd: Huawei bevestigt Europese 5G-ambities en belooft meer transparantie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home