Houdt de VN experten weg van zijn digitale toekomstplannen?

ICANN vreest dat de VN specialisten ter zake gaat willen weren van toekomstige reguleringen rond het internet.

De non-profit Internet Corporation for Assigned Names and Numbers heeft zijn bedenkingen geuit over het initiatief Global Digital Compact van de Verenigde Naties. ICANN vreest dat de rol van technische experten veel te klein gaat zijn en hun kennis eerder genegeerd dan gebruikt.

Wat is GDC

Global Digital Compact is een project van de VN om wereldwijd een open en veilige digitale toekomst voor iedereen te creëren. Daarvoor moeten verschillende stakeholders samenwerken, zoals overheden, privé bedrijven, academici en civiele organisaties.

Dat gaat over dataveiligheid, connectiviteit, maar ook verantwoording voor schadelijke online content. Volgens Secretaris-Generaal António Guterres is dit nodig omdat digitale transformatie één van de grote seismische verschuivingen van de 21e eeuw gaat zijn. Dat overheden daar sowieso mee bezig zijn, bewees de ‘Verklaring voor de toekomst van het internet’ van de EU en nog 33 landen vorig jaar al.

Ontevredenheid

Recente communicatie van Global Digital Compact suggereert volgens de ICANN echter vooral een driekoppig model van stakeholders, opgedeeld in de private sector, overheden en civiele organisaties. In een open brief benadrukt ICANN nu samen met nog twee internetorganisaties dat technische experten niet zomaar bij die laatste groep mogen worden gerekend.

APNIC (het Asia Pacific Network Information Centre) en ARIN (de American Registry for Internet Numbers) vervoegen ICANN in een oproep om de stem van de technische specialisten niet te negeren. De drie organisaties vinden dat relevante spelers op het digitale veld een aparte stakeholder moeten zijn.

lees ook

De VN wil duurzame ontwikkelingsdoelen realiseren met AI en blockchain

In het document halen de ondertekenaars de immense globale groei van het internet aan: van 1 miljard gebruikers in 2005, naar een vervijfvoudiging van dat cijfer, achttien jaar later. Dit moet volgens hen het nut bewijzen van hun expertise en opvolging in de digitale toekomst en in de plannen van Global Digital Compact.

ICANN gaat soms ver in de openheid van het internet. Zo weigerde de organisatie vorig jaar nog om bepaalde Russische domeinnamen te sluiten, omdat niemand dat alleenrecht heeft.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home