Overheden geven richting aan de toekomst van het internet in gezamenlijke verklaring

internet

De EU, de VS en 32 bijkomende landen hebben een ‘Verklaring voor de toekomst van het internet’ uitgeschreven. In de verklaring klinken heel wat eenzelfde begrippen door als in de Europese Digital Services Act te vinden zijn.

In een onlangs aangekondigde ‘Verklaring voor de toekomst van het internet’ wordt gegooid met begrippen die het internet moeten bepalen. “Open, vrij, globaal, interoperabel, betrouwbaar en veilig”, voor die begrippen moet het internet staan.

De vraag blijft alleen nog hoe het grootste deel van de doelen ook werkelijk behaald zal worden. De Europese Unie maakt in een eigen bericht over de verklaring duidelijk dat de verklaring geen bindende gevolgen zal hebben voor de ondertekenden. In hoeverre de verklaring enige impact zal hebben op de toekomst van het internet, valt dus af te wachten.

Internetdiensten omarmen

De verklaring legt uit hoe een overheid zich moet gedragen tegenover het internet: “Zich onthouden van door de overheid opgelegde internetuitschakelingen of verslechterende binnenlandse internettoegang, zowel geheel als gedeeltelijk”, is daar een voorbeeld van.

De verklaring veroordeelt daarmee subtiel de praktijken van onder meer Rusland door internetdiensten sterk te reduceren voor de eigen bevolking. De vraag van Oekraïne om Rusland af te sluiten van het internet, zou door deze verklaring ook worden afgekeurd.

lees ook

ICANN gaat niet in op het verzoek van Oekraïne om Russische domeinnamen te verwijderen

Veilige omgeving

Het document gaat ook nog in op cybercriminaliteit en privacy van gebruikers. Daarin zijn voornamelijk regels van de Europese General Data Protection Regulation en de Digital Services Act terug te vinden.

“Samenwerken om cybercrime te bestrijden” en “De privacy van individuen, hun persoonlijke gegevens, de vertrouwelijkheid van elektronische communicatie en informatie op elektronische apparaten van eindgebruikers beschermen”, zijn punten waarop de ondertekenaars zullen inzetten.

De volledige verklaring lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home