Google’s nieuwe veiligheidsproject bant medewerkers van het internet

website 404 offline

Een nieuw project rond veiligheid bij Google heeft één opvallende regel. Het bedrijf bant een aantal medewerkers namelijk van het internet.

Geselecteerde medewerkerkers en eventuele vrijwilligers zijn bij Google onderdeel van een bijzonder pilootproject rond veiligheid. Het bedrijf bant die groep namelijk van het internet. Deze opvallende maatregel werd opgepikt door het Amerikaanse mediabedrijf CNBC.

Maar waarom

Een bedrijf als Google dat medewerkers weghoudt van het internet, dat klinkt als de paus die zijn mensen niet meer naar de kerk laat gaan of Coca-Cola dat zijn medewerkers alleen nog wijn laat drinken. De reden voor dit opvallende project is dat belangrijke technologiebedrijven nu eenmaal een extra groot doelwit zijn voor cybercriminelen.

Nu Google de uitrol van verschillende AI-toepassingen op de planning heeft staan, zoals Genesis of de AI-achtergronden voor videovergaderingen, wil het bedrijf zijn cybersecurity een stevige boost geven. Zelfs met maatregelen die misschien licht draconisch overkomen voor de buitenwereld.

Wanneer aanvallers de toestellen of systemen bij één enkele medewerker van Google succesvol kunnen compromitteren, kan dat al grote gevolgen hebben. Via de mensen die er werken, mikken criminelen op heel wat (gevoelige) data om buit te maken. Een insider verklaarde aan CNBC dat Google effectief geregeld het doelwit is van cyberaanvallen.

lees ook

Google lanceert nieuw AI-notitieblok

Offline

Er werden 2.500 medewerkers aangeduid voor dit project, wat op een totaal bestand van meer dan 178.000 mensen nog best meevalt. Google geeft ook de mogelijkheid aan vrijwilligers om zich aan te melden en wie wil, kan er ook uitstappen.

Degenen die meegaan in het project, moeten werken op desktopcomputers met zeer beperkte internettoegang. Zeer beperkt en niet volledig offline, inderdaad, want interne online tools en websites van Google zoals Gmail en Google Drive, die zijn wel nog beschikbaar. Er zullen bovendien uitzonderingen komen voor medewerkers die online moeten als dat echt nodig is, voor bepaalde aspecten van hun job.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home