Thuisnetwerk krijgt mogelijks eigen top level-domein

ICANN stelt een wijziging voor van de huidige thuisnetwerknaam 192.168.x.x naar .internal. Het wacht de reacties van het publiek af voordat er actie ondernomen wordt. 

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft een voorstel op tafel gelegd om de naam van het thuisnetwerk te vereenvoudigen. Gebruikers dienen nu 192.168.x.x in te typen om toegang te krijgen tot hun router of andere toestellen op het lokale netwerk. Binnenkort komt daar een domein bij dat op een eenvoudigere manier naar het IP-adres verwijst.

Sommige fabrikanten van routers komen zelf al aan die complexiteit tegemoet door eigen alternatieven uit te werken (zoals.dlink voor D-Link-routers). Zo’n zaken wil ICANN vervangen door ‘.internal’ om te voorkomen dat private domeinnamen botsen met andere domeinnamen in het Top Level Domain.

Clash tussen netwerken

De toewzijzing van een domein voor ‘192.168.x.x’ via ‘.internal’ maakt het voor gebruikers veel eenvoudiger om het interne netwerk van hun huis te stroomlijnen. Alleen is die vereenvoudiging niet de hoofdreden van de wijziging. De Security and Stability Advisory Committee (SSAC) van ICANN wil met de nieuwe .internal-string vermijden dat private domeinnamen botsen met andere domeinnamen, en dat die afgewezen moeten worden door DNS-servers.  

lees ook

D-Link lanceert slimme mesh-router met AI

ICANN had in totaal 35 strings op tafel liggen, waarvan twee kanshebbers uit de bus kwamen: .internal en .private. Die laatste haalde het echter niet, aangezien de organisatie vond dat dit de onbedoelde toeschrijving van privacy naar een hoger niveau zou kunnen tillen. Hoe en of dit .internal-domein zal functioneren, zal in de komende weken duidelijk worden. Het is niet de bedoeling om het lokale IP-adres naar de vuilbak te verwijzen. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home