EU principieel geen bezwaar tegen 5G-apparatuur Huawei

Huawei

De EU is principieel niet gekant tegen een deelname van het Chinese Huawei aan de uitrol van 5G-netwerken in Europa. Zolang alle regels en afspraken worden gerespecteerd, is er volgens kersvers EU-commissaris voor Handel, Phil Hogan, geen bezwaar.

Dat zei Hogan tijdens een conferentie van Global Counsel in Londen, waar The Guardian over bericht. “We onderschrijven niet de mening dat je Huawei hoe dan ook moet blokkeren”, vertelt de commissaris. “Als ze de spelregels daadwerkelijk implementeren, is alle concurrentie welkom en moet ze eerlijk zijn.”

De EU finaliseert momenteel richtlijnen om de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken te garanderen. Daarbij kiest het voor een strenge procedure, met zowel technische als niet-technische factoren, maar geen enkele leverancier wordt de facto uitgesloten. Verschillende lidstaten bekijken evenwel ook individueeel of ze strenger tegen Huawei (en Chinese collega ZTE) moeten optreden.

De Europese Unie kiest alleszins voor een andere aanpak dan de Verenigde Staten, dat Huawei wel zonder meer van zijn 5G-netwerken uitsluit en bondgenoten oproept om hetzelfde te doen. De VS vreest namelijk dat Huawei onder invloed staat van de Chinese overheid en apparatuur van het bedrijf kan worden ingezet voor spionage.

Dat wordt door de telecomreus overigens staalhard ontkend en de VS heeft zijn beweringen tot nu toe nog niet met bewijs gestaafd. Huawei beticht president Trump er dan ook van een politiek spelletje te spelen, in het kader van de bredere handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Hogan reageerde ook op de Amerikaanse dreigementen aan het adres van het Verenigd Koninkrijk. De VS dreigt ermee het VK niet langer toegang te geven tot informatie van zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten, als het de Chinezen niet uit zijn mobiele netwerkinfrastructuur weghoudt. “Ik denk niet dat dat echt zal gebeuren”, zei Hogan, die president Trump van een spelletje blufpoker verdenkt.

Lees ook: China zet druk op Europese landen om 5G van Huawei te kiezen. Terwijl de VS de druk bij bondgenoten opvoert om Huawei te laten vallen, doet China het omgekeerde. Het geopolitieke spel tussen de twee wereldmachten laat zich ook in Europa voelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home