EU opent crashtest-faciliteiten voor AI

europa

De Europese Unie opent verschillende Testing and Experimentation Facilities om AI-systemen voldoende te testen voor ze publiek worden.

Europa voorziet verschillende TEF’s waar alles op gebied van AI uitvoerig kan worden getest, voor de systemen of producten publiek worden.

De basis

Het project ging van start op 1 januari en staat open voor technologiebedrijven van over heel Europa. Die kunnen de faciliteiten, zowel digitaal als on-site, gebruiken om testen uit te voeren met AI-gerelateerde producten en systemen. Dat kan gaan over hardware, nieuwe software, tot zelfs robotica.

Thema’s

 De focus van de Testing and Experimentation Facilities ligt op vier grote thema’s:

  • Agricultuur en voeding – project ‘agrifoodTEF’
  • Gezondheidszorg – project ‘TEF-Health’
  • Productie – project ‘AI-MATTERS’
  • Smart steden en gemeenschappen – project ‘Citcom.AI’

lees ook

EU wil Google opdelen

Inbreng lidstaten

Het budget hiervoor is berekend op 240 miljoen euro, zestig per TEF-project. De financiering wordt verdeeld over de EU, via het Digital Europe Programme en de verschillende lidstaten.

Met de TEF’s heeft Europa ook een extra middel om de befaamde AI Act te implementeren. Dit kan door sandboxen rond lokale regelgeving te ondersteunen, in samenwerking met nationale autoriteiten.

Eerder deze week sloot de Europese Unie ook al de rangen met een akkoord over de Data Act. Die wet legt strengere eisen op aan organisaties die data van Europese burgers verwerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home