Ericsson zelf verrast over enthousiasme voor 5G binnen maakindustrie

5G-specialist Ericsson geeft aan zelf verrast te zijn over de snelheid waarmee de maakindustrie 5G wil uitrollen. De inzichten over de ambities van de sector zijn afkomstig van eigen onderzoek.

Zeven op de tien organisaties actief in de maakindustrie verwacht binnen de vijf jaar 5G uit te rollen. Dat concludeert Ericsson aan de hand van eigen onderzoek bij bedrijven wereldwijd. Ericsson peilde naar de mening van meer dan 8.600 werknemers en beslissingmakers binnen organisaties met 250 medewerkers of meer verspreid over 22 landen, waaronder België.

Enthousiasme voor moderne technologie

“Het valt op hoeveel digitale tools organisaties vandaag al gebruiken”, zegt Rowan Högman, Research Leader 5G Industry Collaborations bij Ericsson. “Er wordt veel gesproken over nieuwe technologie zoals AR, AI, digital twins en collaborative robots, maar we dachten dat de meeste projecten nog in een pilootfase zaten. Uit het onderzoek blijkt dat 20 procent van de bevraagden er al actief mee bezig is en bijna 70 procent verwacht om één van de technologieën binnen de vijf jaar te omarmen.”

Dat is goed nieuws voor Ericsson, dat zijn businesscase voor de uitrol van 5G voor een stuk gebonden ziet aan de interesse van bedrijven om te digitaliseren met de nieuwste technologische mogelijkheden. Ericsson zal samen met Nokia 5G in België uitrollen voor zowel Proximus en Orange als Telenet. Ondanks de politieke sabotage van de uitrol van 5G in ons land, is er duidelijk heel wat interesse. Dat blijkt onder andere uit testprojecten in de Antwerpse haven en werd pas nog in de verf gezet met de opening van het 5G-lab van Orange in Antwerpen.

Zelf verrast

Toch geeft Högman aan verrast te zijn door de resultaten van het onderzoek. Daaruit blijkt dat zeven op de tien bedrijven uit de maakindustrie verwacht om binnen de vijf jaar 5G uit te rollen. Het grootste enthousiasme is afkomstig uit de sectoren van de elektronica, machinebouw en automotive.

lees ook

Orange omarmt Vlaamse industrie met opening Antwerps 5G Lab

Stakeholders zoals Ericsson zelf hameren al jaren op het belang van 5G, zeker voor industriële toepassingen. Heel lage latency, prioriteitsspectrum met gegarandeerde doorvoer en een veel hogere capaciteit maken IoT-toepassingen mogelijk die vandaag nog niet praktisch zijn. Dat is zeker interessant voor fabrieken met grote sites, waar apparatuur naadloos met elkaar moet praten. Gelukkig is er veel enthousiasme vanuit de industrie, aangezien 5G voor de consument in eerste instantie een stuk minder relevant is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home