Ericsson CEO dreigt Zweden te verlaten als ban op Huawei aanhoudt

Ericsson

Ericsson neemt het op voor Huawei om een eerlijke concurrentiestrijd te waarborgen. Vanwege een ban op Huawei in meerdere landen, is het speelveld voor de voornaamste producenten van 5G apparatuur (Huawei, Ericsson en Nokia) niet gelijk. Nokia en Ericsson hebben een groot voordeel op hun Chinese concurrent. Niet doordat ze beter zijn, maar doordat de tegenstander verboden is. Ericsson CEO Börje Ekholm laat weten niet blij te zijn met de situatie. 

“Als de ban op Huawei blijft aanhouden, dan zal Ericsson Zweden verlaten”, stelt Ekholm. Op het eerste gezicht klinkt het wellicht wat vreemd dat Ericsson zijn thuisland wil verlaten vanwege een verbod op Huawei, de concurrent. Maar er zit meer achter de intenties van Ekholm. 

China is een belangrijke markt voor Ericsson. Ekholm is bang dat het verbod op Huawei ervoor gaat zorgen dat Ericsson hetzelfde lot ondergaat in Huawei thuisland China. Om dit te voorkomen laat Ekholm duidelijk zijn stem horen over de oneerlijke positie waarin Huawei zich bevindt. 

Weinig kans dat het verbod wordt opgeheven

In een bericht aan de Zweedse minister van Economische Zaken, Anna Hallberg, laat Ekholm weten dat hij het land zal verlaten als het verbod op Huawei niet wordt opgeheven. Volgens Hallberg kan de ban echter niet zomaar teruggedraaid worden. De beslissing is gemaakt op basis van aanbevelingen van de beveiligingsdienst en de nationale defensie. 

Ekholm geeft niet zomaar op. Hij roept Huawei en andere grote spelers op om een rechtszaak aan te spannen tegen het verbod. Zo heeft Ericsson al geprobeerd om advocaten in te huren om Huawei te helpen bij het proces tegen de ban in Zweden. Hoewel Ekholm heeft gepraat met meerdere Zweedse advocatenkantoren, is niemand bereid om Huawei te helpen. “Er zijn hier veel angsthazen”, zegt Ekholm. 

Afgelopen oktober besloten ook de Belgische telecomproviders Orange en Proximus om Huawei in te wisselen voor Nokia en Ericsson voor de uitbouw van het 5G-netwerk. Het gaat hier echter niet om een verbod op het Chinese bedrijf. Proximus benadrukt dat het Huawei altijd als een betrouwbare partner heeft gezien. Om de Belgische spelers alsnog te overtuigen legt Huawei alle troeven op tafel door de essentiële onderdelen van zijn 5G-broncode beschikbaar te stellen voor onderzoek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home