Equinix heeft moeite met koeling datacenters door gebrek aan normen

equinix

De datacenter bouwer beseft dat vloeistofkoeling noodzakelijk is maar heeft moeite om dat te implementeren omdat er geen normen zijn voor het ontwerp van servers.

Zachary Smith van Equinix kaart het hitteprobleem aan in een gesprek met The Register. Daarin haalt het hoofd van de infrastructurele diensten bij Equinix aan dat centers zoals die van Intel, Nvidia en AMD pure ruimteverwarmers zijn. “Hoe koel je servers en datacenters wanneer je beseft dat het niet alleen met lucht kan?”, vraagt de man zich af. De oplossingen liggen voor de hand namelijk gebouwen die tegen hogere temperaturen bestand zijn en vloeibare koeling.

Infrastructurele problemen

Voor Smith is koeling door vloeistof een heel logische oplossing. De techniek wordt nu al gebruikt in sommige datacenters maar ook in gaming pc’s. Alleen bemoeilijk de grote verscheidenheid aan serverontwerpen de implementatie van vloeistofkoeling op grote schaal. “Daardoor kunnen beheerders van datacenters geen afdoende oplossingen vinden? Hoe kunnen we iets laten werken wanneer iedereen hun kabels in een andere pod stoppen”, aldus Smith.

“Kunnen we gestandaardiseerde connectoren gebruiken voor vloeigstofgekoelde lussen? Kunnen we die op dezelfde plaats zetten? Kunnen we ze de juiste kleuren geven zodat onze technici weten wat ze ermee moeten doen?” Met die vragen in het achterhoofd sloot Equinix zich aan bij  het Open 19 Project. Dat is een platform voor serveropslag dat werkt aan een modulair datacenterrack met als doel het onderhoud en de bediening eenvoudiger te maken.

Immersieve koeling

Equinix kijkt ook in de richting van immersieve koeling, waar servers worden ondergedompeld in vloeistof. Ook bij deze techniek stelt Smith zich vragen. Zo stelt hij dat huidige datacenters met meerdere verdiepingen niet gebouwd zijn om het gewicht te dragen van een ruimte vol koelvloeistof. Bovendien vindt hij het tricky om optische kabels te verbinden in de vloeistof. “De uitdagingen op het vlak van koeling in datacenters kan aangepakt worden door nieuwe serverdesigns”, aldus Smith.

“We hebben de voorbije 30 jaar geen grote veranderingen gezien in servers. Het lijkt te veranderen want ik zie ontwerpen van volledig ingekapselde modules die servers en koelvloeistof als het ware in een afgesloten doos stoppen. The Register stelde voor dat Equinix racks bouwt die passen bij bepaalde servers of rackontwerpen in die zien. “Dat is waar we naar op zoek zijn. Alleen is er geen duidelijk normenkader hiervoor”, besluit Smith.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home