Google bouwt nieuw datacenter in Henegouwen

google farciennes
Bron: Google

Google blijft volop investeren in nieuwe datacenters in België. Het heeft nu een vergunning op zak om een site neer te poten in Farciennes, vlakbij Charleroi, en kondigt een bijkomende investering van een miljard euro aan.

In aanwezigheid van de pers en federaal minister van Energie Tinne Van der Straelen (Groen) heeft Google vandaag het officiële startschot gegeven voor de bouw van een nieuw datacenter in Farciennes, een gemeente vlakbij Charleroi. Google kocht er in 2021 een lap grond en verkreeg in februari de nodige papieren om daarop te bouwen. De techreus zal in totaal een miljard euro investeren in de uitbreiding van zijn infrastructuur in ons land, verspreid over het datacenter in Farciennes en de uitbreiding van de site in Saint-Ghislain.

Frederic Descamps, Data Center Lead voor Google, in België, benadrukt het belang van de bijkomende investeringen: “Mensen gebruiken steeds meer digitale diensten en Belgische organisaties en overheden stappen over naar de cloud. De aankondiging van ons tweede datacenter, naast het bestaande in Saint-Ghislain, zal de groeiende vraag naar onze AI- en cloudservices helpen beantwoorden en bedrijven in heel België van essentiële rekencapaciteit voorzien.”

Groen datacenter

Bij de toekenning van de vergunning heeft Google de nodige beloftes moeten maken om een ‘groen datacenter’ te bouwen. Zo moet de techgigant ervoor zorgen dat minstens 90 procent van de energie die op de site wordt verbruikt tegen 2025 koolstofvrij is. Tegen 2030 moet dat minstens 95 procent zijn.

Google zal zonnepanelen leggen en zoveel mogelijk gebruik maken van batterijen in plaats van dieselmotoren om eventuele stroompannes op te vangen, een techniek die het in zijn andere Belgische datacenters reeds toepast. Er moet ook een duurzaam koelingssysteem op poten worden gezet, terwijl warmte opgewekt in het datacenter zoveel mogelijk wordt teruggegeven aan de omgeving. Het water om de servers te koelen zal uit de putten van de Samber-rivier komen.

Google zal ook een nieuw zonnepark van 1,4 MW bouwen op de site in Saint-Ghislain. Vorige zomer spraken we met Google over hoe het zijn datacenters verder wilt verduurzamen.

5 miljard euro

De datacenters hebben vooral ook een economisch belang. De gemeente Farciennes heeft de bedenkelijke reputatie van de armste gemeente in Wallonië te zijn. Google verwacht dat het datacenter honderd jobs kan creëren voor de regio. De uitbreidingen in Saint-Ghislain moeten daar honderd banen aan toevoegen. Vandaag zijn al rond de vierhonderd mensen tewerkgesteld in de Belgische datacenters van Google.

Sinds 2007 investeerde Google al bijna vijf miljard euro in lokale infrastructuur. Het bedrijf beweert dat het in die periode 2,7 miljard euro rechtstreeks bijdroeg aan de Belgische bbp. In 2022 verzekerde het zich ook van een lap grond nabij La Louvière, al zijn de concrete plannen van Google daar nog niet bekend. Voorlopig lijkt Google die nog als troefkaart achter de hand te houden voor wanneer verdere uitbreiding nodig zou blijken.


Dit artikel verscheen origineel op 15 februari. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home