‘Capaciteit hyperscalers verdubbelt iedere vier jaar’

datacenter

De afgelopen vier jaar is de totale capaciteit van datacenters van hyperscalers verdubbeld. De komende vier jaar verwachten onderzoekers een gelijkaardige groei.

De datacentercapaciteit van hyperscalers is de afgelopen vier jaar verdubbeld. Dat berekende de Synergy Research Group. De onderzoekers kijken daarvoor in eerste instantie naar de hoeveelheid grote datacenters uitgebaat door hyperscalers. Begin 2024 heeft dat cijfer de kaap van de duizend overschreden. Ook de capaciteit van de datacenters speelt een rol in de analyse van Synergy.

Ieder jaar komen er 120 tot 130 nieuwe grote hyperscale-sites online, dat cijfer alleen is niet voldoende om opnieuw voor een verdubbeling te zorgen in de komende vier jaar, al gaat Synergy daar wel vanuit. Dat komt omdat de reken- en opslagcapaciteit per nieuw datacenter ook stijgt. AI is een grote drijfveer van die verschuiving richting meer densiteit volgens de onderzoekers.

VS kampioen

De VS zijn datacenterkampioen. 51 procent van de totale hyperscaler-capaciteit, gekeken in megawatt, staat daar. Europa komt op een verre tweede plaats met zeventien procent, gevolgd door China met zestien procent.

De enorme groei in datacenter-capaciteit brengt uitdagingen met zich mee. Datacenters verbruiken veel energie om aan de noden van klanten te voldoen. Daarom is efficiëntie heel belangrijk. De EU neemt daar een voortrekkersrol en legt Europese datacenters strenge efficiëntie-standaarden op. Hoe meer de wereldwijde datacentermarkt groeit, hoe belangrijker het is om het stroomverbruik binnen te perken te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home