Microsoft test onderdompeling van servers in kokende vloeistof

Microsoft Azure

Server racks van Microsoft worden volledig ondergedompeld in een niet-geleidende vloeistof om warmte af te voeren. Het geheel is een gesloten circuit waarbij verdampte vloeistof terug in het bad regent. Met het proefproject is Microsoft op zoek naar een energiezuinig alternatief voor de klassieke lucht- en waterkoeling in datacenters vandaag.

Microsoft heeft een rack met servers in fluorocarbon-vloeistof ondergedompeld om efficiënt warmte te geleiden. De speciale niet-geleidende vloeistof heeft een lager kookpunt dan water, 50 graden Celsius, waardoor de servers het water kunnen laten koken in het bad. Deze dampen stijgen, vallen neer als regen en kunnen opnieuw gebruikt worden. Het is een volledig gesloten systeem volgens Microsoft.

Microsoft Azure

De koelvloeistof is niet-geleidend, waardoor hardware geen specifieke waterafstotende coating vereist. Gespecialiseerde cryptominers gebruiken de techniek al enkele jaren om bitcoin en andere cryptomunten efficiënt te minen. Het is daar dat Microsoft inspiratie heeft opgedaan om een testopstelling in productie te nemen. De cloudgigant heeft de afgelopen jaren verschillende testen uitgevoerd om de opstelling te finaliseren. Het resultaat is een afgesloten container zonder extra nood aan externe koeling.

Geen water nodig

De meeste datacenters worden vandaag met lucht gekoeld. De buitenlucht wordt verdampt, beter bekend als swamp cooling, wat veel water verbruikt. Het nieuwe vloeistofbad maakt waterverbruik binnen datacenters overbodig.

Microsoft Azure

De kuip maakt het ook mogelijk voor Microsoft om hardware dichter op elkaar te verpakken, wat extra ruimte moet opleveren vergeleken met traditionele koeling. De initiële test omvat maar een kleine interne productieworkload, maar Microsoft heeft plannen om de techniek breder toe te passen. Vandaag kookt er één rack in de speciale vloeistof. De volgende fase is een uitbreiding naar meerdere racks.

Datacenter in de zee

Microsoft experimenteert al langer met alternatieve manieren om datacenters koel te houden. In 2015 lanceerde het onder Project Natick een onderwater datacenter en in 2018 werd een tweede exemplaar voor de kust van Stromness in Schotland gedropt. De testcapsule haalde haar elektriciteit van de getijdewerking en was verder aangesloten op een 100 procent groen netwerk waarin windmolens een belangrijke rol speelden. De test toonde aan dat een dergelijk netwerk voldoende betrouwbaar stroom levert. Het datacenter is met het vasteland verbonden via een glasvezelverbinding.

lees ook

Microsoft zet datacenter onder water in voor COVID-19-onderzoek

De servers in het onderwater-datacenter toonden zich maar liefst acht keer betrouwbaarder dan hun tegenhangers in een traditioneel datacenter. De toestellen vertoonden minder problemen ondanks het gebrek aan menselijke interventie, of misschien net daarom. De capsule zelf was gevuld met stikstof en verder afgesloten van de buitenwereld. Lees hier alles over het onderwaterproject van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home