AMD-marktaandeel schiet de hoogte in

Officiële cijfers van 2019 bevestigen dat AMD veel momentum heeft in zijn strijd tegen Intel. Het marktaandeel van de chips van het bedrijf steeg meer dan aanvankelijk gedacht.

Vorig jaar had AMD een marktaandeel in serverland van 8 procent, wat bijna een verdubbeling is tegenover het jaar voordien. Dat cijfer is eveneens een stuk hoger dan initiële schattingen, die het op 4,5 procent hielden. De data dateren van vorig jaar en zijn sindsdien alleen maar aangedikt. In 2020 zagen we de Epyc 2-chips van AMD immers aan populariteit winnen bij serverfabrikanten en cloudproviders. Het is niet onrealistisch om de cijfers uit 2019 te extrapoleren tot een marktaandeel van minstens 10 procent op dit moment.

Momentum

 Amper drie jaar geleden leek Intel nog onaantastbaar in de servermarkt. De fabrikant had een virtueel monopolie in een markt die notoir moeilijk te kraken is. Intel zelf stelde anderhalf jaar geleden nog het doel voorop om AMD niet verder dan 15 tot 20 procent van de markt te laten komen. Op bijzonder korte tijd komt dat kritieke punt in zicht. De sterke groei is een illustratie van de kwaliteiten van AMD, dat met de Zen-architectuur en de samenwerking met TSMC chips aflevert die technisch niet moeten onderdoen voor Intel, en financieel een stuk aantrekkelijker zijn. Ondanks meerdere prijsaanpassingen heeft Intel nog steeds geen echt antwoord op die situatie.

Dat zal er pas komen wanneer Intel effectief 10 nm serverchips op grote schaal zal afleveren. Dat moment blijft maar uit, ook al heeft Intel een 14 nm-refresh van zijn serverportfolio intussen geschrapt. AMD blijft intussen verder bouwen op de bestaande succesformule, met de geplande lancering van 7 nm Zen 3 voor later dit jaar. Het tempo van technische innovatie, de aantrekkelijke prijs en nu ook de sterk groeiende mainstream-omarming leggen de lat steeds lager voor nieuwe klanten om ook voor AMD te kiezen. AMD had op zijn piek in 2006 26 procent van de servermarkt in handen en het bedrijf lijkt in ieder geval van zin om dat cijfer te evenaren in de toekomst.

Laptops en gpu’s

Ook in endpoints doet AMD het goed. We zien steeds meer AMD Ryzen-aangedreven laptops, niet alleen voor de consument maar ook voor de zakelijke markt. Lenovo en HP waren met name snel in de omarming van Ryzen in hun B2B-portfolio. In 2019, voor de lancering van Ryzen 4000 Mobile, Ryzen 4000 Pro en de zakelijke AMD-laptops, toonden de cijfers een marktaandeel van 16,9 procent. Ook dat ligt intussen ongetwijfeld een stuk hoger. Vorig jaar kon AMD profiteren van Intels capaciteitsprobleem en dat voordeel valt dit jaar min of meer weg. Intussen zijn de tekorten van Intel min of meer weggewerkt, maar de fabrikant blijft zijn 10 nm Ice Lake-chips maar beperkt naar toestellen krijgen. 14 nm Comet Lake is veel meer mainstream en doet technisch onder voor Ryzen 4000 Mobile.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoe mooie processornieuws wordt gecompenseerd met relatieve stilte op het grafische front en dat laat zich voelen. 26,6 procent marktaandeel voor Radeon-kaarten is een stuk minder dan de 33,1 procent van een jaar eerder. Een grote lancering hiervoor staat gepland voor het einde van dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home