AMD EPYC benchmarks vernederen dubbel zo dure Intel Xeon Platinum-chips

AMD Epyc Rome

In een gelekte presentatie van AMD worden de benchmarkresultaten van de nieuwe Epyc Rome-chips vergeleken met een Intel Xeon Platinum 8280 en Xeon Gold 6252. De resultaten zijn ruim in het voordeel voor AMD, wat Intel flink moet wakker schudden.

Gisteren lekte er al een roadmap van AMD uit om de toekomst van Epyc en Zen toe te lichten. Het lek was maar één slide, maar Planet3DNow heeft de volledige slide deck te pakken gekregen, inclusief benchmarkresultaten rond de 7 nm Epyc Rome-chips.

Het spreekt voor zich dat de resultaten met een korrel zout moeten worden genomen omdat AMD ze zelf presenteert en de resultaten moeten worden bevestigd, maar de toon is behoorlijk duidelijk dat de nieuwe Epyc Rome-chips de huidige Xeon-line-up ver achter zich laat.

SPEC CPU 2017

In een gelekte slide zien we resultaten van de bekende SPEC CPU 2017 benchmark. Daarin scoort de AMD Epyc Rome 7742, het topmodel met 64 kernen, bijna dubbel zo goed als de Intel Platinum 8280L, beide in een dual socket-systeem. Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat de Intel-chip maar 28 kernen heeft en sowieso op achtervolgen is aangewezen.

Het prijsverschil tussen de Intel Xeon Platinum 8280 (10.000 dollar) en AMD Epyc Rome 7742 (7.000 dollar) is fors. Daarbij komt dat de Epyc Rome 7742 standaard 4 TB geheugen ondersteunt. Intel Xeon Platinum 8280 ondersteunt standaard maar tot 1 TB. De M-versie (13.000 dollar) ondersteunt 2 TB en de L-versie (18.000 dollar) gaat tot 4,5 TB, wat het prijsverschil nog forser maakt.

Wie naar de prestaties per dollar kijkt, ziet dat de basisversie van de Intel Xeon Platinum 8280 tot 2,6 keer duurder is dan de Epyc Rome 7742-chip van AMD. De M-versie is 3,5 keer duurder en de L-versie een hallucinante 4,9  keer duurder.

Aangezien heel wat High Performance Computing (HPC) beslissingen worden genomen met een Total Cost of Ownership (TCO) in het achterhoofd, zal Intel zich flink in het haar moeten krabben om dit in afzienbare tijd op te lossen. Daarbij komt dat AMD een aantal extra voordelen heeft zoals ondersteuning voor PCI Express 4.0 en 8-kanaals DDR4. Intel maakt met zijn 14 nm Cooper Lake-chips pas midden 2020 de overstap naar 8-kanaals DDR4 en over PCI Express 4.0 wordt met geen woord gesproken. Lees hier ons gedetailleerd overzicht van alles rond AMD Epyc Rome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home