Microsoft lanceert preview voor Project Reunion-API

Windows 10

Microsoft sleutelt aan één enkele API voor alle applicatie-ontwikkelaars, die moet werken op alle Windows 10-toestellen. Die API heeft Project Reunion en versie 0.1 is net beschikbaar.

Microsoft heeft versie 0.1 van zijn Project Reunion-API gelanceerd. Reunion moet klassieke Win32-toepassingen en het Universal Windows Platform onder één dak brengen. Microsoft wil een uniforme API ontwikkelen die compatibel is met beide types van applicaties. Project Reunion moet er bovendien voor zorgen dat alle toekomstige Windows-applicaties op alle versies van Windows draaien, inclusief ARM.

Het Universal Windows Platform (UWP) was ooit de toekomst voor applicatie-ontwikkeling voor Microsoft. De softwarereus hoopte met Windows 8 al dat ontwikkelaars de nieuwe API zouden omarmen om zo modernere toepassingen te ontwikkelen. In de praktijk bleven ontwikkelaars massaal inzetten op Win32 omdat er geen duidelijke incentive was om naar UWP over te schakelen.

Uniforme API

Met Project Reunion stopt Microsoft Win32 en UWP onder één dak. Dat betekent concreet dat ontwikkelaars van klassieke Win32-desktoptoepassingen dan ook de capaciteiten van UWP kunnen aanspreken, zonder dat ze hun toepassing daarvoor drastisch moeten herwerken.

lees ook

Project Reunion: Microsoft wil alles rond Windows 10 in één platform gieten

Versie 0.1 is aan de beperkte kant en als preview nog niet geschikt voor productie. Microsoft toont met de release al wel welke richting het uit wil. Zo krijgen Win32-ontwikkelaars met Project Reunion al toegang tot de WinUI-API waardoor ze moderne visuele Windows 10-elementen in hun bestaande applicaties kunnen omarmen. WinUI 3 brengt onder andere schaalbaarheid en aanpasbaarheid over meerdere toestellen en schermformaten met zich mee.

Uitgebreid werk

Microsoft omschrijft Project Reunion zelf als een reis, wat impliceert dat de integratie nog even zal duren. Met het project werkt de Windows-bouwer een historische fout weg. Windows-ontwikkelaars hebben geen problemen met nieuwe capaciteiten, maar Microsoft overschatte hun drang om bestaande toepassingen om te gooien om in het modernere UWP-keurslijf te passen. In dat opzicht is Project Reunion een stuk vriendelijker voor softwarebouwers: vanuit het Win32-perspectief breidt Microsoft de mogelijkheden uit, zonder prijskaartje. Je vindt Project Reunion op GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home