Project Reunion: Microsoft wil alles rond Windows 10 in één platform gieten

Microsoft windows 10 logo

Op de jaarlijkse Build-conferentie heeft Microsoft de kaap van 1 miljard toestellen bereikt die Windows 10 draaien. Om de vele ontwikkelaars op één lijn te krijgen, lanceert het nu Project Reunion om de barriére tussen Win32 (Windows API) en Universal Windows Platform (UWP) te slopen.

Sinds de lancering van Windows 8 zet Microsoft vol in op UWP, maar doorheen de jaren is meermaals gebleken dat de Win32-toepassingen te diep geworteld zitten in het volledige ecosysteem. Ondanks de talrijke motivaties gooit Microsoft nu het roer om met Project Reunion.

Hiermee wil de softwaregigant ontwikkelaars een eenvoudig platform geven om een goede Windows-app te bouwen. Het verenigt de bestaande Win 32- en UWP-API’s en stelt die beschikbaar los van het OS. Denk daarbij aan tools zoals NuGet. Hiermee krijg je een algemeen platform voor nieuwe apps.

WinUI 3

Via deze manier kan je bestaande apps updaten en moderniseren met de nieuwste functionaliteiten, ongeacht of je die hebt gebouwd in C++, .NET (zowel WPF, Windows Forms als UWP) of React Native. Aangezien Microsoft bestaande API’s ontkoppelt en nieuwe API’s toevoegt, doet het al het nodige om ervoor te zorgen dat de API’s down-level werken over alle ondersteunde versies van Windows.

Een van de eerste componenten in Project Reunion waarmee je vandaag aan de slag kan, is WinUI 3 Preview 1. Met WinUI-apps kan je een moderne UI maken die zich automatisch aanpast en schaalt over diverse toestellen, ongeacht of je een nieuw project bouwt of een bestaande app incrementeel moderniseert (incl. C++, WPF en Windows Forms).

WebView2

Een tweede stap is WebView2 waarmee je webinhoud kan integreren in een native app zodat je code kan delen over diverse platformen met de browser. De preview van WebView 2 is vandaag beschikbaar met nieuwe opties voor .NET- en UWP-ontwikkeling (WinUI 3).

Volgens Microsoft krijg je verder volledige webfunctionaliteit zonder dat je vast zit in een bepaalde Windows-versie. WebView2 wordt ontkoppeld van het OS om webinhoud over het brede spectrum aan Windows-apps beschikbaar te stellen.

Wie meer wil weten over Project Reunion kan terecht op de gelijknamige GitHub repository waar Microsoft zijn progressie wil delen met de ontwikkelaars en feedback wil verzamelen. De ontwikkelaar staat volgens hen centraal om deze visie toekomst te geven.

Vorige week liet Microsoft nog weten dat nieuwe Windows 10-pc’s vanaf de aankomende mei-update (versie 2004) alleen nog de 64-bit-versie van het OS kunnen draaien. Bestaande 32-bit-systemen blijven voorlopig wel nog ondersteund.

Lees al hier het nieuws rond de virtuele editie van Microsoft Build 2020.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home