Microsoft blokkeerde ChatGPT tijdelijk voor eigen werknemers

microsoft openai chatgpt

Werknemers van Microsoft kregen even geen toegang meer tot ChatGPT wegens bezorgdheid over de beveiliging van gegevens. Een foutje, zegt Microsoft achteraf.

Gisteren kregen werknemers van Microsoft een interne mededeling dat uit ‘bezorgdheden rond beveiliging en data’ enkele AI-tools afgesloten waren. Naast designtool Canva werd ook OpenAI’s ChatGPT geviseerd. CNBC kreeg een screenshot opgestuurd die het nieuws bevestigde.

Nu is Microsoft zeker niet het eerste (grote) bedrijf dat het gebruik van ChatGPT inperkt op werkapparaten. Ook Samsung bijvoorbeeld moet maar weinig van de chatbot hebben. Het verschil is dat andere bedrijven niet miljarden hebben geïnvesteerd in OpenAI en de achterliggende GPT-modellen zelf gebruiken om AI-producten te kunnen aanbieden.

lees ook

Drie op vier bedrijven wil ChatGPT verbannen van de werkvloer

Foutje

In dit geval bleek het dan ook om een vergissing van Microsoft te gaan, zo klinkt de verklaring vanuit Redmond althans. Microsoft testte een nieuw eindpuntcontrolesysteem voor LLM’s en zette dat ‘per ongeluk’ aan voor alle werknemers. Vrijwel onmiddellijk nadat het nieuws uitlekte, werd de toegang tot ChatGPT hersteld om een akkefietje met OpenAI te voorkomen.

Microsoft benadrukt wel dat het ondanks de investeringen ChatGPT als een externe dienst beschouwt en het dus aan dezelfde beveiligingsnormen moet voldoen als eender welk ander AI-product dat niet binnenshuis ontwikkeld is. De bedrijfstop verkiest ook dat werknemers gebruik maken van het eigen Bing Chat Enterprise. Als ze toch ChatGPT willen gebruiken, ook dan liefst de Enterprise-variant om de interne keuken intern te houden.

De geruchten gingen al snel rond dat OpenAI ‘wraak’ zou hebben genomen en op zijn beurt werknemers geen toegang meer hebben gegeven tot Microsoft 365-applicaties. Daar is helemaal niets van aan, verzekert CEO Sam Altman via zijn X-profiel. Alles was weer snel koek en ei tussen OpenAI en Microsoft; vergissingen zijn des mensen.

DDoS-aanval

De tijdelijke blokkade op ChatGPT lijkt dus los te staan van de technische problemen die zich deze week voordoen bij de chatbot. OpenAI bevestigde dat deze het gevolg zijn van een mogelijk politiek getinte DDoS-aanval. Sinds 22u gisterenavond zouden de problemen weer helemaal van de baan moeten zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home