Storingen ChatGPT gevolg van DDoS-aanval, zegt OpenAI

chatgpt

Sinds gisteren kampt OpenAI met storingen die de chatbot ontoegankelijk kunnen maken. De oorzaak zou een DDoS-aanval op de servers van OpenAI zijn.

Kan je vanochtend niet inloggen op ChatGPT? Je bent lang niet de enige. Sinds gisterenavond doen er zich storingen voor bij de chatbot en de technische problemen zijn ook bevestigd door OpenAI zelf. Rond 21 uur in onze tijdzonde communiceerde het bedrijf voor het eerst over de grote storing. Vanochtend bevestigde OpenAI dat het om een DDoS-aanval gaat, een type aanval waarbij webservers van een bedrijf overbelast worden totdat ze het begeven, met als doel de online diensten van het slachtoffer te verstoren.

lees ook

Internetreuzen rapporteren golf van ‘recordbrekende’ DDoS-aanvallen

Anonymous Sudan

Er zijn zelfs al vermoedelijke daders van de aanvallen bekend. Het hackerscollectief Anonymous Sudan claimt op zijn Telegram-kanaal achter de aanval te zitten. De hackers zouden vanuit politieke motieven gehandeld hebben, omdat ze vinden dat OpenAI in het Israëlisch-Palestijnse conflict net iets te veel de kant van Israël kiest.

Het is altijd afwachten of dergelijke claims ook een bron van waarheid bevatten, maar Anonymous Sudan heeft al bewezen tot grootste dingen in staat te zijn: in juni legde het de Microsoft-diensten OneDrive en Outlook tijdelijk plat. De hackers richten hun pijlen niet uitzonderlijk op grote Amerikaanse bedrijven.

OpenAI werkt volop aan een oplossing om ChatGPT weer helemaal up and running voor iedereen te krijgen. De storingen hebben betrekking op de chatbot, maar ook de betaalde api’s die OpenAI aanbiedt aan ontwikkelaars. Beeldgenerator Dall-E vertoonde op maandag al vreemd gedrag, maar daar zouden de problemen inmiddels opgelost moeten zijn.

We volgen de situatie verder op en werken dit stuk bij als er nieuwe, interessante informatie aan het licht komt. Via de statuspagina van OpenAI kan je ook zelf nieuwe updates over het incident volgen. OpenAI maakte iets na 22u in onze tijdszone bekend dat de technische problemen opgelost zijn.


De tekst kreeg een update op 10/11 08u43 met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home