Samsung lanceert eigen ChatGPT-concurrent die deels op een smartphone kan draaien

samsung

Samsung introduceert Samsung Gauss: een generatief AI-model dat de concurrentie moet aangaan met ChatGPT en Dall-E, en een nut moet vinden voor de AI-accelerators in pas aangekondigde smartphone-chips.

Samsung Research onthult Samsung Gauss. Dat is een Large Language Model (LLM) zoals GPT-4, dat ChatGPT aanstuurt. Net als ChatGPT is Gauss een chatbot die je kan helpen bij je werk, de analyse van documenten, vertalingen en meer. Zie het gerust als een rechtstreekse concurrent voor de chatbot van OpenAI.

Beelden en code

Gauss is naast chatbot ook programmeur en artiest. Gauss Code kan je vergelijken met bijvoorbeeld GitHub Copilot, en moet ontwikkelaars helpen om snel code te schrijven. Gauss Image is dan weer een generatieve AI-tool om beelden te creëren en te bewerken. Denk daarbij aan een alternatief voor Dall-E of Stable Diffusion.

Samsung Gauss is nog niet breed beschikbaar, maar wordt al wel intern gebruikt bij Samsung zelf. In de nabije toekomst moet ook de rest van de wereld ermee aan de slag kunnen. Dat zal vermoedelijk niet na de lancering van de nieuwe Samsung Galaxy S24 volgend jaar zijn.

AI op de telefoon

Samsung introduceert Gauss niet zomaar. Natuurlijk is er het AI-hype-aspect. Jan, alleman en diens kat wil vandaag een eigen LLM-gebaseerde chatbot hebben. Samsung wil Gauss echter minstens gedeeltelijk lokaal op smartphones laten draaien. Dat kan bij de toekomstige generatie van telefoons, aangezien zowel Qualcomm als MediaTek bij de lancering van hun nieuwste chips uitpakten met een ingebouwde AI-accelerator.

Via Gauss wordt het dus in theorie mogelijk om van generatieve AI te genieten, zonder dat gevoelige data daarvoor naar een Koreaans datacenter vliegen. Dat is een interessante troef waarmee Samsung zich misschien wel kan onderscheiden. Veel zal afhangen van de kwaliteit van de AI-tool. Samsung probeerde eerder al eens mee te surfen op een hype met een eigen product via Bixby, en de eerste klant die daar blij mee was, moeten wij alleszins nog tegen het lijf lopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home