Zoom burn-out: sla videogesprekken over om productiever te werken

zoom moe

Het afgelopen jaar brachten we met zijn allen een hele tijd door in videocalls. Al die videogesprekken zijn niet bepaald goed voor onze productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat we minder gedaan krijgen en dat we onnodig vaak communiceren via videogesprekken. 

Misschien heb je al ervaren dat je na een tijdje last krijgt van Zoom-vermoeidheid. Inmiddels bestaat er zelfs ook Zoom burn-out. Te veel tijd doorbrengen in videogesprekken, kan ervoor zorgen dat je mentaal uitgeput raakt. Wanneer dat gebeurt, word je minder efficiënt, presteer je minder goed, vergeet je dingen sneller en neem je nieuwe informatie minder goed op. 

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het gebruik van enkel audio een stuk productiever kan zijn dan een overdosis aan videoconferenties. Tijdens een ouderwets telefoongesprek, hebben we geen last van een overdosis non-verbale signalen en oogcontact. We kunnen zelfs even rondwandelen of een kop thee zetten terwijl we in gesprek zijn. 

Waarom we zo moe worden van Zoom-meetings

Wanneer mensen te veel tijd doorbrengen in videogesprekken, krijgen ze op den duur te maken met een zogenaamde ‘non-verbale overload’. Tijdens een videomeeting gaan veel natuurlijke verbale signalen verloren. Daardoor moet ons brein harder werken om signalen op te pakken en uit te zenden. 

In een fysieke meeting, gebeurt non-verbale communicatie een stuk natuurlijker. We zijn ons zelden bewust van onze gebaren en non-verbale signalen. Daarom snakken veel mensen weer naar persoonlijke ontmoetingen. Af en toe een videocall is prima, maar op een gegeven moment slaat de vermoeidheid toe. 

Ouderwets bellen in plaats van videocalls

Veel experts zijn het erover eens dat we minder videomeetings zouden moeten hebben en vaker ouderwets de telefoon zouden moeten gebruiken. 

Schermen kunnen heel efficiënt zijn om informatie over te brengen. Maar als we last hebben van schermvermoeidheid, onthouden we amper iets van deze informatie. Wanneer we enkel audio hebben, wordt onze verbeelding meer geprikkeld. Of het nu een telefoongesprek, radio of podcast is, mensen zijn doorgaans meer betrokken wanneer ze actief luisteren dan wanneer ze passief kijken.

Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt er bij audio content meer actieve verbeelding nodig is vanuit de luisteraar. Uit weer een ander onderzoek blijkt dat onze verbeelding hand in hand gaat met onze motivatie. Verbeelding maakt de kans groter dat we in actie komen en werk gedaan krijgen. Zoom-vermoeidheid heeft juist het tegenovergestelde effect. 

Voordat we echt harde conclusies kunnen trekken over in hoeverre bellen beter werkt dan videogesprekken, is er eerst nog wat meer onderzoek nodig. Wel kan het een goed idee zijn om bewuster om te gaan met videomeetings en af en toe een meeting gewoon via de telefoon te houden. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home