Zoom belooft geen meerprijs te vragen voor AI

zoom ai companion

Generatieve AI moet voor iedereen beschikbaar zijn, vindt Zoom. Het videoplatform belooft daarom nu en in de toekomst geen extra kosten te vragen voor AI-aangedreven functionaliteiten.

Zoom trok in oktober nog een vers blik AI-features open voor het populaire videomeetingplatform. Het speerpunt in het AI-aanbod is AI Companion (eerst bekend als Zoom IQ), die onder meer vergaderingen waar je niet aanwezig was voor je samenvat en chatberichten kan schrijven, om maar enkele capaciteiten op te noemen. Toegang tot de slimme assistent zit inbegrepen in alle betaalde formules van Zoom en dient niet als extra add-on aangekocht te worden.

Waar bijvoorbeeld Microsoft een flinke meerprijs aanrekent voor het gebruik van 365 Copilot, rekent Zoom geen surplus op de abonnementsprijs aan voor AI-features. Dat zal nu en in de toekomst niet veranderen, bevestigen woordvoerders van Zoom in een interview met ZDNet. Zoom wil de toegang tot generatieve AI zo democratisch mogelijk houden en een meerkost vragen zou bedrijven kunnen tegenhouden de technologie te omarmen of maar slechts voor een beperkt aantal medewerkers aan te kopen, wat ongelijke verhoudingen creëert.

Verdeel en heers

De manier waarop Zoom zijn AI-functionaliteiten, stelt het bedrijf in staat die strategie te hanteren. Zoom kiest voor een ‘gefedereerde’ AI-architectuur waarbij het zijn eigen LLM’s koppelt aan die van externe partijen, genre Meta, Anthropic en OpenAI. Hierdoor is Zoom minder afhankelijk van één externe AI-leverancier. Die aanpak maakt dat Zoom AI op een kostenefficiëntere manier kan aanbieden, maar heeft ook een positieve impact op de kwaliteit en de latentie van de modellen, staat te lezen in het interview.

AI Companion helemaal gratis weggeven doet Zoom dan weer niet. Een Pro-abonnement (139,90 euro per jaar, incl. btw) is minimaal vereist. Dit geeft je onder meer ook toegang tot de nieuwe Zoom Docs, een virtuele werkruimte aangestuurd door artificiële intelligentie.

lees ook

Zoom pakt uit met nieuwe digitale AI-werkruimte Zoom Docs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home