WhatsApp wordt een beetje Facebook met introductie Kanalen

whatsapp

Er is een nieuwe functie in WhatsApp: Kanalen. Via deze feature kunnen gebruikers nieuwsupdates en sportuitslagen volgen of berichten van overheden, organisaties en merken zien.

Meta stelt een geheel nieuwe functie in WhatsApp voor. Kanalen is een feed waarin verschillende organisaties, merken en overheidsdiensten hun volgers voorzien van nieuws, filmpjes, polls of bijvoorbeeld foto’s. WhatsApp Kanalen is vanaf nu beschikbaar in Europa en in meer dan 150 landen wereldwijd.

Facebook 2.0

De nieuwe functie verschijnt onder een evenzeer nieuwe tab: Updates (er is nagedacht over die naam). Daarin vind je de optie Status en de nieuwste berichten van de accounts die je volgt.

Het concept doet wat denken aan tijdlijnen die je in andere sociale media terugvindt, maar volgers gaan niet kunnen antwoorden op de content die erin wordt gepost. Met alles wat er gebeurt op Twitter, lijkt Meta hiermee een beetje de put te willen opvullen die stilaan ontstaat door de capriolen van Elon Musk; er bestaan wel wat organisaties die het Blauwe Vogeltje niet meer voederen en op zoek zijn naar een ander kanaal om updates en nieuws te delen. Met ruim 2,4 miljard gebruikers is WhatsApp geen slechte optie als deze nieuwe functie aanslaat.

Een andere overeenkomst met bepaalde sociale media, is dat Meta wel heil ziet in betalingsdiensten en de monetisatie van kanalen. De mogelijkheid om je kanaal te promoten wordt bovendien ook bekeken.

Je kan je favoriete Kanalen vinden door een zoekfunctie of door te browsen in een speciaal daarvoor ontwikkelde verzamelplaats. Een derde optie is een uitnodigingslink via mail of in je chatberichten.

Privacy

De updates in Kanalen zijn niet end-to-end versleuteld, ze hebben op dat vlak meer weg van zakelijke WhatsApp-berichten. Meta denkt er wel aan om op termijn toch een aantal kanalen te versleutelen, zoals die van medische organisaties of non-profits.

Er zijn wel andere maatregelen ingesteld qua privacy: info van beheerders bij de verschillende kanalen is niet zichtbaar, postgeschiedenis gaat slechts dertig dagen terug en het is mogelijk voor beheerders om screenshots en updates forwarden te blokkeren. Bovendien beslissen die beheerders wie hun kanaal kan volgen en zelfs of hun kanaal überhaupt is terug te vinden in die verzamelplaats.

Als je een kanaal volgt, wordt je telefoonnummer trouwens niet getoond aan de beheerders of aan andere volgers.

lees ook

Gebruik nu WhatsApp op een tweede smartphone

Voorlopig blijft het bij een voorzichtige start, Kanalen is nu alleen nog maar beschikbaar in Colombia en Singapore. Er werd niet meegedeeld wanneer Europa of specifiek België of de Benelux aan de beurt zijn.

WhatsApp zit de laatste tijd niet stil. Recent raakte bekend dat het platform aan meerdere zakelijke functies werkt en aan de optie om een scherm te delen tijdens een call en intussen hebben ze elke gebruiker blij gemaakt met de optie om berichten te bewerken.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 8 juni 2023 bij de aankondiging van WhatsApp Kanalen. De tekst kreeg een update met de recentste informatie dat de nieuwe functie vanaf nu wereldwijd beschikbaar is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home