Nieuwe Microsoft Teams-app voor iedereen beschikbaar

Microsoft Teams windows

De langverwachte Microsoft Teams 2.0 is vanaf vandaag algemeen beschikbaar. Microsoft bouwde Teams vanaf de grond weer op om het communicatieplatform sneller en zuiniger te maken.

De nieuwe Microsoft Teams-app is eigenlijk niet meer helemaal ‘nieuw’, want sinds eind maart kon je al met de previewversie aan de slag. Microsoft kondigt in een blog de algemene beschikbaarheid aan, ook voor onderwijsaccounts. Het gaat niet gewoon om een update van het Teams-platform; de zakelijke communicatie-app werd helemaal opnieuw gebouwd. We overlopen nog eens wat er nieuw is aan Microsoft Teams ‘2.0’.

lees ook

Aan de slag met de nieuwste versie van Microsoft Teams

WebView 2

De grootste verandering zit dus achter de schermen. Het oude Teams-platform was gebouwd op Electron. Dit framework wordt ook gebruikt door onder meer Slack en Discord maar het is niet het meest zuinige platform. Electron deelt de Chromium-engine met menig browser, maar maakt een eigen versie van browserbestanden aan, die dus ook moeten worden opgeslagen op je computer.

Het nieuwe platform maakt gebruik van React, een framework dat op de WebView 2-engine draait die Microsoft ook gebruikt voor Edge. Hierdoor kan het framework gebruik maken van dezelfde browserbestanden zodat geen kopieën hoeven aangemaakt te worden. De nieuwe Teams-app zal dus veel minder van je pc vergen. De previewversie gebruikte tot vijftig procent minder geheugen en was twee keer sneller dan het oude platform.

Nieuwe look en features

Er zijn ook zichtbare vernieuwingen in de nieuwe Teams-app. Teams steekt in een overzichtelijker jasje dat je via de instellingen ook meer naar eigen smaak kan inrichten. Scrollen door je chatberichten gaat vlotter en ook de zoekfunctie werd aangepakt om oudere berichten sneller terug te vinden.

De algemene versie introduceert ook enkele geavanceerde belfuncties die we nog niet in de previewversie zagen, zoals wachtrijen en het opzoeken van nummers, breakout-ruimtes in meetings en een 7×7-videogrid. Ook applicaties van externe partijen (niet-Microsoft) en Line of Business (LOB) werken vanaf nu, alsook vlottere cross-communicatie tussen verschillende tenants wat voor grote organisaties handig is.

Copilot

In de nieuwe Teams-app wil Microsoft ook zijn Copilot introduceren. Dit is een AI-assistent die onder meer chatconversaties of Teams-vergaderingen voor je kan samenvatten. Copilot weet wie wat gezegd heeft en waar mensen het eens of oneens over zijn tijdens gesprekken. Na elke videovergadering lijst Copilot de belangrijkste actiepunten voor de volgende vergadering op. Copilot kan ook gerichte informatie filteren uit documenten, presentaties, e-mails, agenda-uitnodigingen en notities en die voor je bundelen.

copilot teams
Copilot komt (binnenkort) naar Teams. Bron: Microsoft

Voorlopig staat Copilot nog niet tussen de beschikbare apps, maar Microsoft zal zijn Copilot voor de 365-applicaties pas vanaf november beginnen uitrollen. Het is ook geen garantie dat de assistent dan onmiddellijk ook bij ons beschikbaar zal zijn. De Windows Copilot is ‘officieel’ ook nog niet uitgerold in Europa, al is er wel een omweg om de tool al te gebruiken.

lees ook

Windows Copilot met omweg toch al te gebruiken: zo ga je te werk

Van oud naar nieuw

Je kan sinds eind maart al overschakelen op de nieuwe versie via de schuifbalk links bovenaan in de Teams-app. De nieuwe versie verschijnt als een apart icoon in de taakbalk. Microsoft gunt je nog de mogelijkheid om terug te schakelen naar de oude versie. Binnenkort zullen alle gebruikers wel definitief op de nieuwe versie worden overgezet. Overheidsklanten en VDI-gebruikers kunnen vanaf vandaag de preview uitproberen.

nieuwe teams

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home