Belgisch Google-datacenter vervangt dieselgeneratoren door batterijen

Google heeft de dieselgeneratoren van zijn datacenter in St. Ghislain vervangen door batterijen. Die groene oplossing heeft ook voordelen voor het Belgische elektriciteitsnet.

Google heeft in zijn Belgische datacenter in Saint Ghislain in Wallonië succesvol batterijen geïnstalleerd en getest als alternatief voor dieselgeneratoren. Die generatoren worden traditioneel gebruikt om stroom op te wekken in het geval van een storing in het elektriciteitsnetwerk. Loopt er niets mis met het net, dan moeten ze nog steeds van tijd tot tijd getest worden. Elektriciteit opwekken met diesel is een vervuilende zaak waar Google vanaf wil in zijn ambitie om tegen 2030 exclusief te vertrouwen op CO2-vrije energiebronnen.

Goed voor het milieu en het net

In 2020 startte het de internetreus daarom met de installatie van batterijen als alternatief voor de generatoren in zijn grote Belgische datacenter. Nu laat Google weten dat het de batterijen heeft geïnstalleerd en getest. Hoe lang het batterijpark het datacenter online kan houden, communiceert Google niet. Het is evenmin duidelijk of de dieselgeneratoren finaal verdwijnen. De klassieke generator heeft immers het voordeel dat je kan bijtanken, terwijl batterijen tijdens een stroompanne onherroepelijk leeglopen.

Google plant in ieder geval om de batterijen mee in te zetten om ons elektriciteitsnetwerk te balanceren. Zo heeft de installatie ook nut wanneer de stroomlevering wel normaal verloopt, wat in ons land vooralsnog toch de norm blijft. Google zal de toepassing van de technologie nu onderzoeken voor zijn datacenters wereldwijd.

Groene stroom

Het bedrijf werkt verder internationaal samen met netbeheerders en opwekkers van groene stroom om zijn datacenters op groene energie te krijgen. Zou bouwde Google in Chili mee aan een windmolenpark en investeerde het ook in Finland in windmolens.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home