Google koopt site in Charleroi voor nieuwe datacenters

google cloud st ghislain datacenter

Na vijf datacenters op de site van Saint-Ghislain in Bergen breidt Google verder uit in Charleroi voor een zesde site. De bouw zal naar schatting 600 miljoen euro kosten.

Google breidt zijn voetafdruk uit in België met een zesde datacenter in Charleroi. Volgens De Tijd heeft de zoekgigant 53 hectare grond gekocht op het Ecopôle-bedrijvenpark in Farciennes, ten oosten van Charleroi. In 2019 was er sprake van een verkoop, maar toen ging het niet door na lekken in de pers. Nu lijkt alles wel in kannen en kruiken.

De nieuwe site in Charleroi is het zesde Belgische datacenter van Google. Het eerste datacenter werd in 2005 gebouwd in Saint-Ghislain. Vandaag telt de site vier datacenters en er wordt aan een vijfde gewerkt. Hiermee staat de beschikbare ruimte van 90 hectare helemaal vol. Google moest daarom op zoek naar een nieuwe site om verder uit te breiden.

Op de site van Charleroi heeft de zoekgigant toegang tot een stroomcapaciteit van 200 tot 300 MW volgens netbeheerder Elia. Google kan ook water pompen uit de putten van de Samber om de servers te koelen. Het nieuwe datacenter zou ongeveer 600 miljoen euro kosten. Hiermee klimt de totale investering van de zoekgigant naar ongeveer 2,8 miljard euro in België. Hoeveel extra jobs de nieuwe site zal opleveren, is nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home