Google investeert 600 miljoen euro in nieuw Belgisch datacenter

Google gaat een nieuw datacenter bouwen naast het huidige exemplaar in Saint-Ghislain nabij Bergen. De internetreus rekt daar 600 miljoen euro voor uit, wat de totale investering van het bedrijf in ons land op ongeveer 1,6 miljard euro brengt.

Google pompt 600 miljoen euro in zijn site in Saint-Ghislain. Het bedrijf poot met dat geld een nieuw datacenter neer. Het wordt het vierde datacenter van Google in België. Tegen 2021 moet het nieuwe exemplaar klaar zijn.

Geschiedenis in België

Google is al 21 jaar actief in ons land. “We zijn zeer toegewijd aan België”, vertelt Data Center Facilities Manager Frédéric Descamps van Google. “Het bedrag van 600 miljoen euro dat vandaag bekend gemaakt is, brengt de totale investering op 1,6 miljard euro.”

Google opende het eerste datacenter in Saint-Ghislain in 2009 en breidde de site sindsdien verder uit. De site is een belangrijk deel van Googles Europese IT-infrastructuur en ondersteunt allerhande clouddiensten van de internetreus. Googles aanwezigheid in Saint-Ghislain is momenteel goed voor 350 jobs. Dat aandeel zal nog uitbreiden met de bouw van het nieuwe datacenter.

De site is best innovatief en groen. Zo worden de datacenters gekoeld met water uit het nabijgelegen kanaal, wat ze een stuk milieuvriendelijker maakt dan traditionele exemplaren. In 2009 was het datacenter het eerste dat functioneerde zonder de gebruikelijke koeltechnieken. Vorig jaar investeerde Google nog 3 miljoen euro in de bouw van een nieuwe zonne-installatie, goed voor een productie van 2,8 megawatt.

Reactie

“Deze nieuwe investering is uitstekend nieuws voor Wallonië en België. Het bevestigt onze positie als digitale pioniers, een reputatie die we over de jaren heen zorgvuldig opgebouwd hebben”, vindt uittredend Eerste Minister Charles Michel. Hij vindt dat ons land een leidende rol op zich neemt in Europa als het gaat over de uitbreiding van de groeiende digitalisatie, die op haar beurt veel jobs creëert. Dat bedrijven doorgaans voor het buitenland kiezen voor grote technologische investeringen en politiek gekibbel de 5G-uitrol in ons land blokkeert, lijkt die analyse toch enigszins te nuanceren.

“Onze kennis en opgeleide werknemers zorgen ervoor dat dienstverleners als Google en start-ups hier kunnen blijven groeien en investeren. Afgelopen jaren hebben we in België bewezen dat we aantrekkelijk zijn voor investeerders. Om onze positie als koploper te behouden, moeten we blijven hervormen en inzetten op digitale innovatie”, aldus Michel.

Gerelateerd: Google Assistant in België: dit zijn de lokale integraties die je nu al kan gebruiken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.