Danielle Gorlick, AWS: “Benelux is Europese koploper in cloud en AI”

danielle gorlick aws benelux
Danielle Gorlick, General Manager AWS Benelux. Bron: AWS

Tijdens de AWS Summit in Amsterdam zet de cloudreus zijn activiteiten in de Benelux in de verf. België en Nederland behoren tot bij de beste leerlingen van de Europese klas wat adoptie van cloud en AI betreft, zegt lokale General Manager Danielle Gorlick.

De Europese tournee van AWS houdt halte in Amsterdam. In aanloop naar de jaarlijkse hoogmis re:Invent organiseert de cloudprovider wereldwijd regionale evenementen om de lokale partners en klanten een kans in de schijnwerpers te gunnen. Tijdens het evenement zijn het wel voornamelijk Nederlandse klanten die aan bod komen. Wat Belgische partijen betreft, krijgt enkel Luminus een vermelding in de marge.

In de Benelux moet AWS zijn lokale bijdragen misschien wel meer uitlichten dan elders ter wereld. AWS mag zich op globale schaal dan wel de pionier van de publieke cloud noemen, in de Benelux (en dan vooral in België) staat het in de schaduw van Microsoft.

lees ook

AWS veroverde de wereld, maar België nog niet: hoe komt dat?

De AWS Summit is ook een vuurdoop voor Danielle Gorlick, sinds februari in dienst als regionale General Manager voor de Benelux. Tijdens haar keynote benadrukt Gorlick het grote economische belang van de publieke cloud en AI voor de regio. “Een adoptiegraad van 75 procent voor AI kan tegen 2030 maar liefst 230 miljard euro toevoegen aan de BNP van Nederland. De cloud zal een fundamentele transformatie spelen in die transformatie.”

Koplopers in Europa

We kaarten na met Gorlick. De Amerikaanse is inmiddels al twaalf jaar actief voor AWS in Europa. Ze heeft lovende woorden voor de snelheid waarmee bedrijven in de Benelux transformeren. “België en Nederland lopen voor in cloudadoptie: de adoptiegraad is hier twaalf procent hoger dan het Europese gemiddelde en dat trekt zich ook door naar AI. De skillskloof kan wel een probleem vormen voor businessgroei in de Benelux: minder dan tien procent vindt de werkkrachten die ze zoeken.”

Gorlick benoemt geen verschillen tussen de landen, al schat de Europese Unie Nederland (en Luxemburg) toch een stuk hoger in dan België op zijn Digital Economy and Society Index. Jean-Pierre Le Goaller, Head of Solutions Architecture Benelux en geboren en getogen Luxemburger, beaamt dat, maar nuanceert tegelijkertijd. “Nederlandse klanten waren over het algemeen inderdaad sneller om naar de cloud te gaan, maar Belgische organisaties hebben een inhaalbeweging gemaakt.”  

België en Nederland lopen voor in cloudadoptie: de adoptiegraad is hier twaalf procent hoger dan het Europese gemiddelde.

Danielle Gorlick, General Manager AWS Benelux

Internationale mindset

AWS telt vandaag ongeveer tienduizend klanten in de Benelux, benadrukt Gorlick. Die worden nu voornamelijk bediend vanuit datacenters in buurlanden, al dan niet met de hulp van een lokale tussenpersoon, zoals De Cronos Groep in België. AWS bevestigde al enkele jaren geleden dat er lokale zones voor België en Nederland aankomen, maar wanneer die klaar zullen zijn, kan Gorlick ons niet bevestigen.

“We hebben nu acht cloudzones in Europa en we zijn zeker nog niet klaar. Overal waar we actief zijn in Europa, hanteren we dezelfde securityprincipes om conform lokale en Europese wetgeving te zijn. Lokale infrastructuur biedt vooral een meerwaarde bij het ondersteunen van low-latency applicaties”, klinkt het tactische antwoord.

Voor het gros van AWS-klanten is een lokaal datacenter niet per se een must, klinken Le Goaller en Gorlick eensgezind. Le Goaller: “Belgische en Nederlandse organisaties denken over het algemeen heel ‘Europees’. Zolang hun data in Europa blijven en voldoen aan wettelijke vereisten, is het goed voor hen. De impact van latency is bij veel workloads beperkt.” “De Benelux-landen zijn klein, dus bedrijven hebben baat bij een internationale mindset. Wij beschouwen het als een troef om die te stimuleren”, voegt Gorlick toe.

lees ook

Latency uitgelegd: hoe dicht moeten je data staan?

Met de aankondiging van de European Sovereign Cloud wil AWS zijn clouddiensten wel meer lokaal verankeren. “Die zal opereren als een onafhankelijke regio, volledig voor en door Europa”, zegt Le Goaller. “Voor streng gereguleerde sectoren, zoals de financiën, is compliance cruciaal. Regelgeving zal blijven evolueren. Bedrijven die interesse tonen in een soevereine cloud, doen dat niet per se omdat ze dat nu nodig hebben, maar omdat ze denken dat ze dat in de toekomst nodig gaan hebben.”

Niet van nul beginnen

De sprong van de publieke cloud naar AI is snel gemaakt. Le Goaller ziet bedrijven in de Benelux ook snelle vooruitgang maken in de adoptie van (generatieve) AI. Langs de andere kant luiden er ook signalen dat er terughoudendheid heerst bij Belgische bedrijven. “Het is voor veel organisaties nog een nieuw domein. Bij de meesten blijft het in deze fase bij experimenteren, maar ze zijn er wel actief mee bezig.”

“Antwoorden die GenAI-systemen geven, zijn zeer data-afhankelijk. Dat zal sommige bedrijven de technologie wat voorzichtiger doen benaderen”, vervolgt Le Goaller. “Daarom hebben we ook de Bedrock Guardrails uitgerold om risico’s zoveel mogelijk uit de input en output van AI-modellen te filteren en organisaties te helpen AI op een verantwoorde wijze uit te rollen.”

 “De AI-strategie die bedrijven hanteren, is voor een deel ook afhankelijk van welke provider ze kiezen. Bij AWS geloven we niet dat er één model is dat alle use cases zal bepalen. Wat vandaag het beste model is, is dat niet per se morgen ook nog. Wij vinden het belangrijk om klanten keuze te bieden en van de nodige tools te voorzien om modellen te evalueren. Zo hoeven ze ook niet helemaal van nul te beginnen, maar kunnen ze zelf bouwen op een betrouwbare basis”, besluit Le Goaller.

Belgische en Nederlandse organisaties denken over het algemeen heel ‘Europees’. Zolang hun data in Europa blijven en voldoet aan wettelijke vereisten, is het goed voor hen.

Jean-Pierre Le Goaller, Head of Solutions Architecture AWS Benelux

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home