AWS voert Snowmobile-vrachtwagens af

aws

AWS is gestopt met de Snowmobile-dienst. Wie vandaag petabytes aan data naar de cloud wil verhuizen, kan geen beroep meer doen op de gespecialiseerde vrachtwagens.

AWS heeft z’n Snowmobile-aanbod geparkeerd. Snowmobile werd in 2016 gelanceerd als creatieve oplossing om enorme hoeveelheden data naar de cloud te migreren. Wie petabytes aan gegevens heeft, kan die niet zomaar via het internet naar AWS versluizen. Een éénmalige fysieke transfer is in dat geval eenvoudiger, redeneerde AWS. Daartoe bouwde de cloudprovider een vloot van vrachtwagens uit die tot 100 petabytes aan data konden vervoeren op opslagservers.

Betere alternatieven

Sinds de introductie heeft AWS naar eigen zeggen betere alternatieve ontwikkeld. Het systeem met vrachtwagen, naft, chauffeurs, bewakers en meer, blijkt niet meer kosteneffectief. Snowball bestaat nog wel. Die dienst biedt dezelfde oplossing op kleinere schaal: data worden gemigreerd via een koffertje dat je via de post kan verzenden. Dergelijke draagbare opslagservers zijn nog wel actueel: Western Digital lanceerde pas een eigen exemplaar.

AWS stelt dat Snowmobile niet heel populair was, en er vandaag interessantere methodes bestaan om data naar AWS te migreren. Wat die dan precies zijn, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk was Snowmobile gewoon niet zo kostenefficiënt, aangezien het systeem een heel complex avontuur vereiste, om zo een beperkte hoeveelheid nichespelers naar de cloud te migreren. Ook vendor lock-in speelde misschien mee: wie ontdekt dat z’n data niet zonder vrachtwagen in de cloud geraken, kan zich terecht afvragen welke exit-strategie op termijn nog mogelijk is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home