Samsung wil in 2026 als eerste 1 nm-chips bakken

Intel-10th-Gen-Wafer-2

Samsung wil Intel en TSMC de loef afsteken en als eerste fabrikant ter wereld 1 nm-chips bakken. Daartoe accelereren de Koreanen hun tijdlijn, zodat 2026 in het vizier komt.

Samsung wil als eerste chipfabrikant ter wereld 1 nm-chips bakken. Dat zou een mooie mijlpaal zijn. De Koreanen willen dat in 2026 al de eerste chips van de geavanceerde productieband rollen. Grote concurrent TSMC mikt pas op 2030 en ook Intel loopt achter. Samsung is zelfs zo gehaast dat het zijn roadmap heeft versneld, en de oorspronkelijke deadline van 2027 met een jaar heeft vervroegd.

Zeg niet zomaar 1 nm

De nodige kanttekeningen zijn wel relevant. Eerst en vooral is het nanometer-concept de laatste jaren uitgegroeid tot een marketingbegrip. 5 nm, 3 nm en binnenkort 1 nm hebben betrekking op het formaat van individuele structuren op een microchip. Bekijk het een beetje als de resolutie waarmee een chip wordt gebouwd. Er is echter geen consensus over waar de 1 nm exact naar moet verwijzen en Intel, TSMC en Samsung hanteren hun eigen interpretatie.

Vervolgens is 1 nm bij Samsung in feite 1,4 nm, en hanteert de fabrikant een enthousiaste afronding. Dat maakt de geplande innovatie niet minder knap: Samsung zou als eerste onder de 2 nm-grens duiken met zijn fabricagelijn. Kijken we naar 1,4 nm en niet 1 nm, dan zou TSMC in 2027 al mee zijn.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

Tot slot is ook productie een flexibele term. Wanneer er af en toe een wafer van de 1(,4) nm-band rolt, heeft Samsung zijn doel in theorie bereikt. In de praktijk kan het nog lang duren voor de productielijn ook geoptimaliseerd is voor massaproductie met een rendabele opbrengst.

Grote ambitie

Samsung wil duidelijk een voorname rol spelen in de productie van geavanceerde chips en duwt vol op het gaspedaal. De verkleining van nodes om de nanomter-schaal is echter ongelooflijk complex. De productieprocessen die vandaag gebruikt worden om de nieuwste CPU’s en GPU’s te maken, zijn zo wat de meest geavanceerde processen op aarde. Samsung wil daarop nu verbeteren, en liefst in sneltreinvaart.

Lukt het Samsung om als eerste het nieuwe proces van de grond te krijgen, dan kan dat mooie resultaten opleveren. Chipdesigners zoals AMD, Nvidia en Apple willen immers steeds het modernste proces gebruiken. Kleinere componenten betekent namelijk kleinere transitors en dus minder weerstand, minder thermische beperkingen en uiteindelijk een snellere en zuinigere chip.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home