Samsung wil al tegen 2027 1,4 nm-chips bakken

Samsung kondigt agressieve innovatieplannen aan. Tegen 2027 wil de fabrikant de massaproductie van 1,4 nm-chips opstarten om zo op gelijke voet te blijven met TSMC.

Binnen drie jaar, in 2025, wil Samsung al zijn eerste microchips op 2 nm fabriceren. Tegen 2027 moet de massaproductie van 1,4 nm-chips op punt staan. De roadmap bouwt verder op eerder succes van Samsung, dat in juni als eerste met de productie van 3 nm-chips begon.

De concurrentie is moordend. Met zijn assertieve plannen neemt Samsung niet noodzakelijk een enorme voorsprong. Grote concurrent TSMC zal normaliter ook dit jaar nog aan 3 nm-chips beginnen en heeft eveneens 2 nm op de planning staan. TSMC laat echter niet in zijn kaarten kijken wat timing betreft.

AMD en Nvidia luisteren mee

De plannen van TSMC en Samsung zijn als de fundering voor verdere ontwikkeling in de chipindustrie. Grote chipdesigners zoals Nvidia en AMD vertrouwen immers op de chipfabrikanten om hun microchips daadwerkelijk te bakken. Wanneer de geavanceerde productiebanden van Samsung online komen, kan je er vanop aan dat grote spelers daar meteen van zullen profiteren.

De nanometers hebben betrekking op het formaat van de chip. De afmeting verwijst naar individuele transistorcomponenten maar wat er precies gemeten wordt, is niet helemaal gestandaardiseerd. De term dient vandaag ook als marketing. Zo is 7 nm bij TSMC eigenlijk gelijkwaardig aan 10 nm bij Intel, dat zo marketinggewijs een achterstand heeft op dat specifieke proces, maar technologisch niet.

Hoe kleiner componenten op chips, meer transistors je op een gegeven oppervlakte kan proppen om de capaciteiten ervan te verhogen, maar ook hoe minder die transistors verbruiken. Dat komt de efficiëntie dan weer ten goede, zoals we hier in meer detail uitleggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home