Al deze Copilot Plus-pc’s zijn vanaf juni beschikbaar

copilot plus

Copilot Plus-pc’s met een Qualcomm Snapdragon X-chip of AMD Ryzen AI 300 aan boord zijn vanaf 18 juni beschikbaar. We zetten voor jou alle aangekondigde laptops op een rij.

Nu Microsoft de officiële naam Copilot Plus-pc heeft gelanceerd in tandem met twee nieuwe Surface-toestellen, is het hek van de dam. Alle andere pc-fabrikanten kondigden tegelijk hun pc’s aan, allemaal met dezelfde Qualcomm Snapdragon X-chip aan boord.

Tijdens Computex liet AMD van zich horen. Met de nieuwe Ryzen AI-chips stapt ook AMD officieel het Copilot Plus-tijdperk in. Onder het motto ‘wat Qualcomm kan, kunnen wij beter’, legt AMD de limiet van zijn chips op 50 TOPS. Een dag later volgde het antwoord van Intel al met Lunar Lake, al worden de eerste pc’s met de nieuwste Intel-processor pas in de herfst verwacht.

lees ook

Wat Qualcomm kan, doet AMD beter: AMD pakt uit met Zen 5 en Ryzen AI 300

In totaal gaat het om 15 verschillende laptops die vanaf 18 juni beschikbaar zijn. Alle grote merken zijn aan boord. De AMD Ryzen AI-pc’s worden vanaf juli verwacht.

Acer Swift 14 AI

Acer brengt voorlopig maar één Copilot Plus-compatibele laptop uit. De Acer Swift 14 AI wordt geleverd met een 14,5 inchscherm (2.560 x 1.600 pixels, 120 Hz, IPS) met een aanraakscherm als optie. De topversie krijgt 32 GB RAM aan boord en 1 TB opslag. De laptop weegt 1,36 kg en is amper 14,9 mm dun. Zowel de Snapdragon X Elite- als Plus-variant zijn configureerbaar.

De Acer Swift 14 AI is vanaf 18 juni beschikbaar en heeft een adviesprijs van 1.499 euro inclusief btw. Er is maar één kleur beschikbaar: zilver. De Swift AI zal ook een AMD Ryzen AI-versie krijgen die in het derde kwartaal van 2024 wordt verwacht en wil de Aspire 15 nog in een Copilot-jasje stoppen, laat Acer aan onze redactie weten.

Asus Vivobook S15

Asus test het water met één laptop. De Asus Vivobook S15 heeft een 15,6 inch OLED-scherm (3K, 120 Hz) en weegt 1,42 kg. Er zijn configuraties mogelijk met de Snapdragon X Elite-chip of AMD’s nieuwste AI-chip. De topversie heeft 32 GB RAM en 1 TB opslag. Op het dunste punt meet de laptop 14,7 mm. De Asus Vivobook S15 heeft een adviesprijs van 1.299 euro inclusief btw en is vanaf 18 juni beschikbaar.

asus vivobook s15

Tijdens Computex laat Acer ook de Zenbook S16 met AMD Ryzen AI 9 HX 370 processor zien. Het 16 inch-model weegt ongeveer anderhalve kilogram en is toch maar 1,1 cm dik. Het chassis is met een keramische coating afgewerkt. De Zenbook S16 lijkt exclusief met AMD-chip te komen en zal verkrijgbaar zijn vanaf 1.400 dollar.

Tenslotte kondigt Asus ook nog Pro Art-laptops aan voor grafische professionals. Die zijn naast een AMD Ryzen AI-chip ook nog eens voorzien van een Nvidia GeForce RTX 4070 GPU. In het krachtigste model ProArt P16 verhoogt de aanwezigheid van de GPU de AI-rekenkracht tot 321 TOPs. Er is verder nog een ProArt PX13 en ProArt PZ13.

Dell XPS, Latitude en Inspiron

Concreet gaat het om deze vijf toestellen:

  • Latitude 7455 (Snapdragon X Elite & Plus)
  • Latitude 5455 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 Plus (Snapdragon X Plus)
  • XPS 13 –  9345 (Snapdragon X Elite)

We hebben alle details rond deze laptops al in een uitgebreid stuk verwerkt. De Dell XPS 13 zal beschikbaar zijn vanaf 1.299 dollar en de Inspiron 14 Plus vanaf 1.099 dollar. De toestellen zullen ‘later dit jaar’ in de rekken liggen. Prijzen en beschikbaarheid voor Europa ontbreken, maar het is wel zeker dat de toestellen naar ons komen. Vanuit het kamp van Dell voorlopig nog geen woord over AMD Ryzen AI-modellen.

HP OmniBook X en EliteBook Ultra

De nieuwe naamgeving van HP valt samen met de lancering van twee nieuwe toestellen: HP OmniBook X AI en HP EliteBook Ultra AI. Beide krijgen een blauw AI-logo rechts onderaan het toetsenbord om aan te tonen dat ze Copilot Plus-compatibel zijn.

Beide nieuwe toestellen krijgen de Snapdragon X Elite aan boord, minimaal 16 GB RAM en een 14 inch aanraakscherm (2.240 x 1.400 pixels). Beide hebben een batterijduur tot 22 uur wanneer je video streamt of tot 12 uur Teams-gesprekken. HP adverteert als enige een potentiële batterijduur tot 26 uur bij licht gebruik.

De HP OmniBook X AI is beschikbaar vanaf 1.399 euro inclusief btw in zilver. De witte optie komt niet naar Europa. Er komt ook een versie met AMD-chip, maar prijs en beschikbaarheid is nog niet bekend. De HP EliteBook Ultra AI start vanaf 1.849 euro inclusief btw. Beide modellen zijn vanaf 18 juni beschikbaar.

Lenovo ThinkPad 14s en Yoga Slim 7x

De twee laptops van Lenovo krijgen enkel een Snapdragon X Elite-optie, wat hun instapprijs hoger brengt. Beide zijn verder nagenoeg identiek, uitgezonderd enkele enterprise-functies in de ThinkPad-variant. De toestellen hebben een 14,5 inch 3K OLED-scherm (1.000 nits piek, 90 Hz) en in hun topconfiguratie is er ruimte voor 64 GB RAM en 1 TB opslag.

De lichtste van de twee is de Lenovo Yoga Slim 7x. Die meet op zijn dunste punt amper 12,9 mm en weegt 1,28 kg. 

Beide toestellen zijn vanaf 18 juni beschikbaar. De Lenovo Yoga Slim 7x start vanaf 1.599 euro inclusief btw. De zakelijke Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 start vanaf 1.769 euro exclusief btw.

Lenovo belooft later dit jaar ook AMD-modellen te lossen binnen zijn Yoga-, ThinkPad- én ThinkBook-reeksen. Meer details daarover volgen later.

Microsoft Surface Pro 11 en Surface Laptop 6

De partij die alles in gang heeft gezet met het label Copilot Plus-pc. Microsoft lanceert twee modellen: Microsoft Surface Pro 11 en Microsoft Surface Laptop 6. Beide zijn beschikbaar in vier kleuren: blauw, zilver, goud en zwart.

Je kan kiezen uit twee formaten bij de Microsoft Surface Laptop 6: 13,8 inch of 15 inch. Enkel het kleinste formaat kan je voorzien van de goedkopere Qualcomm Snapdragon X Plus-chip. Beide schermgroottes kan je van de in theorie snellere Snapdragon X Elite-chip voorzien. Maximaal 16 GB RAM voor het kleinste model, tot 32 GB RAM voor het 15 inchmodel.

De Microsoft Surface Pro 11 behoudt hetzelfde 13 inchscherm als vroeger, maar je kan nu kiezen uit LCD (IPS) met Snapdragon X Plus of OLED met Snapdragon X Elite. Standaard wordt 16 GB RAM meegeleverd. De OLED-variant kan je tot 32 GB RAM voorzien. Maximale opslag is bij elk model 1 TB.

Beide toestellen zijn vanaf 18 juni beschikbaar. De Microsoft Surface Laptop 6 start vanaf 1.199 euro met het 13,8 inchscherm en vanaf 1.549 euro voor de 15 inchvariant. De Microsoft Surface Pro start aan 1.199 euro voor de LCD-versie. De OLED-variant is beschikbaar vanaf 1.799 euro. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Microsoft beschouwt pc’s met een AMD Ryzen AI-processor als volwaardige AI-pc’s en zal ze op dezelfde manier softwarematig ondersteunen als de Snapdragon-modellen. Echter lijken we ons niet onmiddelijk aan een Surface-laptop met AMD Ryzen AI 9 HX 370 te moeten verwachten.

Samsung Galaxy Book 4 Edge

Één naam, twee varianten: 14 inch en 16 inch. De kleinste variant weegt amper 1,16 kg en meet op zijn dunste punt 10,9 mm. Hiermee is dit de dunste en lichtste Copilot Plus-pc op de markt bij de lancering op 18 juni.

Beide schermgroottes hebben een 16:10 3K OLED-scherm (500 nits piek, 120 Hz, touch). Er is enkel keuze uit de Qualcomm Snapdragon X Elite-chips. 16 GB RAM is de enige optie, in de opslag kan je nog wel kiezen tussen 512 GB of 1 TB.

samsung galaxy book edge 4

Samen met de Asus Vivobook S15 is het niet duidelijk of de Samsung Galaxy Book 4 Edge naar ons komt. Hij lanceert op 18 juni enkel in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje binnen Europa. Afwachten of de uitrol in de toekomst uitbreidt naar meer Europese landen. Prijzen deelt Samsung niet mee. De fabrikant lijkt ook niet onmiddelijk mee op de AMD-trein te zullen springen.

lees ook

En plots is daar Copilot Plus: Microsoft lanceert nieuwe pc-specificatie

MSI

Last but not least: MSI. De fabrikant lijkt niet warm te lopen van de Qualcomm Snapdragon X, maar springt wel meteen mee aan boord met AMD. Kort na de aankondiging van AMD, lanceerde MSI vier nieuwe laptopmodellen: Stealth A16+, Summit A16+, Prestige A16+, en Creator A16 AI+. Prijzen en beschikbaarheden op de Europese markt van deze laptops zijn nog niet bekend.


Dit artikel verscheen origineel op 21 mei. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home