In de Sphere ziet HPE de wereld door een hybride bril

hpe discover sphere
Bron: HPE

Hybride cloud is de toekomst. Die boodschap verkondigt HPE luidkeels tijdens Discover. Of het nu in de cloud of on-prem is, HPE wil daar zijn waar je data is.

Tijdens HPE Discover zijn we getuige van een wereldprimeur. Antonio Neri zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste CEO die een keynote heeft gegeven in de Sphere van Las Vegas. Dat moment wil niemand missen: al een uur voor aanvang gaan aanwezigen op zoek naar de beste zitplaats en er worden lustig foto’s, video’s en selfies genomen als bewijs van aanwezigheid. Zuchten van verwondering klinken bij het zien van het visuele spektakel.

Neri probeert het publiek meteen in te pakken, als ware hij een rockster die klaar is om de show van zijn leven te spelen. “Intelligentie heeft geen limieten meer met artificiële intelligentie. Maar we moeten bewust zijn van de risico’s. We hebben AI-technologie nodig die we kunnen vertrouwen. Wij willen de stewards zijn voor AI”, weerklinken zijn profetische openingswoorden.

De zaal luistert aandachtig naar Neri. Maar de vele lichtjes die te zien zijn tijdens de keynote, verraden tegelijk dat sommige toeschouwers meer gefocust zijn op het zo goed mogelijk in beeld krijgen van wat zich op het imposante 16K LED-scherm van de Sphere afspeelt.

Wederzijdse liefde met Nvidia

Neri heeft nog een verrassing in petto aan het einde van zijn show. Niemand minder dan Jensen Huang, die volgens Neri ‘geen introductie nodig heeft’, komt het podium opgewandeld. Huang reist de wereldbol af om gastoptredens te maken op conferenties en ook op de uitnodiging van HPE om mee in de Sphere te spreken, ging hij zeer graag in. Na een innige knuffel met Neri zweept Huang de zaal nog wat meer op door met gebalde vuist luid ‘HPE’ te roepen.

lees ook

Nvidia CEO Jensen Huang als god in Taiwan

De aanwezigheid van de Nvidia-baas is niet toevallig. Iedere grote technologiespeler wil dezer dagen met Nvidia in het openbaar gezien worden om zich als serieuze AI-partij te profileren. Ook Neri, die nochtans concurrentie voor Nvidia voorspelt, steekt de loftrompet af. De liefde blijkt echter helemaal wederzijds te zijn. Beide bedrijven werkten al jaren samen rond supercomputers, en hebben elkaar nu opnieuw rond GenAI gevonden.

Het jongste liefdeskind van het succesvolle huwelijk is de nieuw aangekondigde Private Cloud AI. Huang: “We maken de grootste computingtransformatie in zestig jaar mee. Artificiële intelligentie bestaat uit drie lagen: modellen, computing en data. Iedere laag vereist in de praktijk een stack. Dat is ontzettend complex. De volledige stack is heruitgevonden om intelligentie op grote schaal te produceren.”

“AI implementeren was nog nooit zou eenvoudig als nu. Veel bedrijven hebben afgewacht omdat het complex was, maar nu is het niet meer nodig om te wachten. Data zitten overal. Als data niet snel aan elkaar gelinkt worden, neemt de waarde af. AI heeft een hybride cloud nodig”, voegt Neri toe.

We maken de grootste computingtransformatie in zestig jaar mee. Software is heruitgevonden om intelligentie op grote schaal te produceren.

Jensen Huang, CEO Nvidia

Beginnen en eindigen met data

Die laatste zin vat de filosofie van HPE treffend samen. Het bedrijf is al jarenlang voorvechter van een hybride IT-infrastructuur, waarbij de cloud en on-prem evenveel liefde krijgen. Neri voorspelde in 2018 al dat hybride cloud de toekomst zou worden. Toen werd hij net niet uitgelachen met die uitspraak, maar nu klinken die woorden lang niet meer zo radicaal. De CEO haalt dan ook met een brede glimlach zijn gram.

lees ook

Van cloud-first naar data-first: HPE brengt de cloud naar je data, en niet omgekeerd

“Workloads moeten naar data bewegen, niet omgekeerd”, horen we van Fidelma Russo, CTO bij HPE. “Veel organisaties weten niet hoe ze hun data moeten gebruiken en waar men die data wil verwerken. Willen ze wel naar de publieke cloud en indien niet, hoe moderniseren ze dan de on-prem infrastructuur? Dit zijn complexe vragen. Gesprekken die we houden met klanten beginnen en eindigen vaak met data.”

Hybride by design

HPE Greenlake is niet zomaar een hybride cloud, maar hybride by design. Hang Tan, COO van de hybride cloud-divisie, legt uit waarom die twee woordjes zo belangrijk zijn. “Bedrijven zagen on-prem vroeger als een barrière voor innovatie, dus zocht men een uitweg in de publieke cloud. In de praktijk ontstond fragmentatie en lock-in. De IT-infrastructuur was in theorie misschien hybride, maar dat gebeurde per ongeluk en zonder de voordelen ervan te benutten.”

“Wij staan voor een nieuwe aanpak waarbij hybride vanaf dag één wordt ingebouwd”, vervolgt Tan. “Wij proberen klanten te doen begrijpen welke applicaties beter on-prem blijven en welke naar de cloud kunnen, zonder IT- en beveiligingssilo’s te creëren. Volg je het ‘playbook’ van hybride cloud, dan ontdek je de voordelen die het biedt voor flexibiliteit en kostenbesparingen.”

hpe discover
Bron: HPE

Ben je in een hybride cloud dan immuun voor lock-in? Tan heeft een gepast antwoord op die vraag. “Waar mogelijk ondersteunen we open standaarden. Het heeft geen zin eigen standaarden te ontwikkelen als die geen extra meerwaarde bieden. Daarnaast is GreenLake een multi-vendoromgeving waar onze eigen diensten naast die van derde partijen beschikbaar zijn. Wij willen geen producten opdringen aan klanten: het is geen ‘take it all or leave’-principe.”

“Vanuit deze logica zijn we overtuigd dat AI de ultieme hybride workload is”, staat Tan zijn CEO bij. “Het is een misvatting dat AI in de publieke cloud moet zitten. Dat is nu misschien voor training wegens de schaarste aan GPU’s, maar ik ben ervan overtuigd dat dit maar een tijdelijk fenomeen is. Eens je de modellen uitvoert, moet je ze finetunen met de eigen data en die zitten bij veel organisaties in de on-prem omgeving. AI zal uiteindelijk naar de data moeten toekomen.”

“Het is een misvatting dat AI in de publieke cloud moet zitten.”

Hang Tan, COO Hybrid Cloud HPE

Netwerk als stille kracht

Tussen het groen van HPE vallen op de beursvloer ook oranje tinten op. Dochterbedrijf Aruba Networking hield tot vorig jaar zijn eigen conferentie op een ander moment, maar dat was volgens David Hughes (Chief Product Officer) niet zo logisch. “Er was al veel overlap tussen de bezoekers en aanwezige partners. Daarom is ervoor gekozen om dit jaar beide evenementen te consolideren.”

Aruba Networking is niet naar Discover afgezakt om een figurantenrol te spelen. Neri heeft tijdens zijn speeches ook lovende woorden voor de netwerkspecialist. Hughes legt uit waarom: “Je hebt vandaag drie cruciale pijlers in IT. Er is computing, storage en dan het netwerk dat alles met elkaar verbindt. Er gebeuren vele dingen in de edge en die data moeten verbonden worden met de cloud en on-prem datacenters. Het netwerk is de ruggengraat die dit mogelijk maakt.”

lees ook

Haal netwerk en beveiliging van hun eigen eiland

We ontmoetten Hughes eerder op MWC om te hebben over de impact van AI op het netwerk. Deze keer draaien we de volgorde om en vragen we Hughes waarom AI een netwerk nodig heeft. “AI werkt met grote datasets. Maar je moet voorzichtig zijn: sommige informatie hou je misschien liever privaat. Het netwerk bouwt een beveiligde architectuur rond AI. Mensen zien Aruba Networking als een netwerkbedrijf, maar security komt voor ons altijd op de eerste plaats.”

Het netwerk is de ruggengraat van IT.

David Hughes, Chief Product Officer HPE Aruba

De wereld is hybride

Aruba Networking krijgt er binnenkort mogelijk een stiefzus bij. Juniper Networks, overgenomen in januari, is fysiek nog niet zichtbaar op Discover, maar de naam valt regelmatig te horen. Neri beschouwt de overname als een volgende stap in ‘het voltooien van de hybride cloud’. Het Verenigd Koninkrijk kan daar mogelijk nog een stokje voor steken.

Hughes: “Meer als wat Antonio al gezegd heeft over de overname, kan ik er niet over kwijt, maar zowel Aruba als Juniper hebben een netwerkbusiness van vijf a zes miljard dollar. Tel dat samen en je verdubbelt potentieel je business. De overname zal de perceptie verder veranderen dat HPE meer is dan een computebedrijf”.  

Om die boodschap in te peperen, heeft HPE alle registers opengetrokken. Het zelfvertrouwen die Neri en zijn collega’s uitstralen, illustreren dat de hybride wereld die het bedrijf zich voorstelt, ook steeds meer gehoor vindt in de markt. Voor HPE is het niet of on-prem of cloud. Het bedrijf wil overal zijn waar je data zitten.

hpe nvidia ai computing
Antonio Neri en Jensen Huang samen op het podium in de Sphere. Bron: HPE

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home