Nvidia wil chips bakken in Intel-fabrieken

Nvidia CEO Jensen Huang

Nvidia overweegt om klant te worden van Intel. De GPU-specialist ziet het zitten om zijn hardware bakken met de hulp van Intel Foundry Services, al is er nog niets beslist.

Nvidia overweegt om in zee te gaan met Intel voor de productie van zijn processors. Dat zegt CEO Jensen Huang zelf in de marge van de GTC 2022-conferentie. De zet is opvallend, aangezien Nvidia en Intel zich ontwikkelen tot rechtstreekse concurrenten. Nvidia wil zelf CPU’s bouwen en Intel werkt aan eigen GPU’s voor zowel datacenters als professionals en consumenten.

Huang merkt op dat zowel AMD als Intel al lang op de hoogte zijn van de roadmaps van Intel. Hij vreest niet dat Intel via Intel Foundry Services (IFS) gevoelige informatie zal stelen. “Intel is een uitstekende partner van ons. Ze hebben onze interesse gewekt om hun fabrieken te gebruiken, en we zijn geïnteresseerd om die mogelijkheid te onderzoeken”, zegt hij.

Past in strategie

Een samenwerking met IFS past wel in de strategie van Nvidia om zijn productie te diversifiëren en robuuster te maken. Vandaag werkt Nvidia al samen met onder andere TSMC en Samsung.

Voor een chipontwikkelaar en een chipfabrikant komt er heel wat kijken bij een samenwerking. Zou Nvidia klant worden, dan moet het chips ontwikkelen met het productieproces van Intel in het achterhoofd. Intel van zijn kant moet nauw samenwerken met Nvidia om de capaciteiten van zijn fabrieken op de noden van de klant af te stemmen. Het is dus niet zo dat Nvidia een design dat vandaag door TSMC wordt gebouwd, zomaar kan overhevelen naar Intel Foundry Services.

Niet eenvoudig

IFS is een idee van Intel-CEO Pat Gelsinger. Die heeft als opdracht om Intel uit het slop te halen. Intel is één van de grootste chipbouwers ter wereld, maar bakt vooral eigen chips. Vorig jaar liet Gelsinger weten dat Intel zijn capaciteiten en expertise zou inzetten om ook chips voor derden te maken. IFS werd daarvoor in het leven geroepen. De bedrijfstak van Intel is echter nog jong en de nodige capaciteit wordt op dit moment nog uitgebouwd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home